La PxC de Vic expulsa Josep Anglada i Marta Riera del grup municipal

La decisió es farà oficial en el proper ple | L'expresident de PxC ha fet "coses molt greus", segons el regidor Joan Carles Fuentes

Pere Pratdesaba
11 de febrer del 2014
Marta Riera i Josep Anglada, en un ple de Vic
Marta Riera i Josep Anglada, en un ple de Vic | Adrià Costa
Josep Anglada, envoltat dels seus regidors al ple de Vic. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic té previst incloure en el proper ple municipal un punt per tal de donar compte de la decisió del grup municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) d’expulsar l’actual portaveu Josep Anglada i la regidora Marta Riera del grup municipal per no obeir les decisions de la direcció nacional de la formació. Així ho han demanat els altres tres regidors del grup municipal de PxC -Joan Carles Fuentes, Maria Pilar Catalan i Cristina Gayoso-, i l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, ha acceptat.

En principi, ahir el vespre, en una reunió informativa urgent amb els portaveus de tots els partits del consistori (menys PxC) es va decidir convocar un ple extraordinari, tal com han confirmat a Osona.com diverses fonts. La intenció era fer la sessió el dijous o divendres, un cop la secretària titular s'hagués recuperat del grip que arrossega i hagués pogut fer l'informe corresponenent. Aquest matí, l'alcalde ha fet marxa enrere i fonts municipals han informat a aquest diari que, "de moment, no hi ha previst celebrar cap ple extraordinari", sense donar cap més explicació.

Fonts de PxC han explicat a Osona.com que encara que el ple no es faci, la decisió del partit es manté inamobible i el punt es traslladarà al ple ordinari, que s'hauria de celebrar a principis del mes de març.

Un cop oficialitzada la decisió, en el primer ple que es faci, Riera i Anglada esdevindran regidors no adscrits i hauran de deixar els despatxos municipals destinats a PxC. Es dóna la circumstància que només ells dos tenen les claus d’aquestes dependències i els altres tres regidors no poden accedir en aquests moments ni als ordinadors ni a la documentació del partit. Aquesta és una de les raons de la urgència de la celebració del ple per part dels tres regidors de PxC. “Quan entrem, però, ja ho trobarem tot tipus Bàrcenas”, ironitza Joan Carles Fuentes, en declaracions en aquest diari.

El ple culminarà una polèmica, que encara està per veure si tindrà continuïtat. El passat dissabte, per sorpresa, el consell executiu de PxC va destituir Josep Anglada del càrrec de president del partit. En les següents hores, s’han succeït un munt de declaracions creuades entre el mateix Anglada i la direcció del partit que apuntava que el conflicte s’hauria de resoldre als tribunals.

Per altra banda, l’executiva de PxC, reunida avui amb caràcter extraordinari, ha aprovat per unanimitat iniciar un expedient disciplinari a Josep Anglada. La decisió, que podria derivar en una expulsió definitiva en els propers dies, està fonamentada en "les deficiències en la gestió política i en l’àmbit organitzatiu i en la voluntat d’estrènyer llaços amb la militància i redefinir la línia de comunicació".

Ara, amb el posicionament de la majoria de regidors del consistori vigatà, que sempre s’havien mostrat fidels al seu líder, el conflicte dóna un tomb. Anglada s’ha quedat sol i sense partit.

La gran incògnita de tot plegat són els “problemes derivats de la gestió del partit” que han provocat la destitució d’Anglada. “No estic autoritzat a parlar d’aquest assumpte però són coses molt greus”, ha assegurat Fuentes. “Però el que està clar és que si en una trobada del consell executiu els 15 presents decideixen la destitució per unanimitat, sense cap veu dissident, això dóna peu a pensar”, argumenta el regidor i futur portaveu del partit a l’Ajuntament, un cop s’hagi celebrat el ple extraordinari. Des de fonts properes a PxC s’ha apuntat la compra d’un cotxe Mercedes de gamma alta per part d’Anglada com el detonant de la polèmica. Fuentes ni ho ha desmentit ni ho ha confirmat.

Una nit molt llarga

Els fets es van precipitar ahir a la tarda. L'oficina de premsa de PxC va emetre un comunicat on anunciava que la majoria dels regidors (tres de cinc) havien pres la decisió d’expulsar Anglada del grup municipal per “la seva negativa a sotmetre's a la disciplina del partit, desafiar públicament les decisions del consell executiu i arrogar-se el càrrec de president un cop rellevat de la presidència".

El primer en conèixer la decisió dels regidors de PxC va ser el mateix alcalde. "Davant la gravetat dels fets", que com ja hem esmentat no han transcedit, va organitzar una reunió urgent amb la resta de portaveus dels grups municipals i va decidir convocar un ple “el més aviat possible”, segons Fuentes. Vila d’Abadal estava disposat a celebrar la sessió aquest mateix dimarts, però la malaltia de la secretària titular,  alguns sarrells legals i els interrogants sobre la idoneïtat de convocar una sessió extraordinària, amb un cost elevat per a les arques municipals, el van obligar a posposar-la, en principi, fins a finals de setmana. Ara, la sessió s'ha tornar a ajornar unes quantes setmanes més.

Un cop celebrada la sessió, Anglada i Riera ja no formaran part del grup municipal de PxC i Fuentes passarà a ser el portaveu de la formació. “A partir d’ara, comencem una nova etapa, amb una organització diferent i més llibertat”, diu Fuentes.

D'altra banda, segons ha pogut saber Osona.com, els advocats de Josep Anglada i de PxC estarien portant a terme una negociació per resoldre l'enfrontament produït des de dissabte passat a la cúpula del partit.

Notícies publicades

Josep Anglada. Foto: Adrià Costa
Arxivat a