Prats rememora els 300 anys de la crema del poble amb un repic de campanes

El 5 de febrer de l'any 1714, en l'última etapa de la guerra de Successió, les tropes de Felip V van entrar a la població del Lluçanès i van incendiar unes 100 cases

Redacció Osona.com
05 de febrer del 2014
Santa Àgata
Santa Àgata

Avui, 5 de febrer, Prats de Lluçanès commemora el tricentenari de la crema del poble a mans de les tropes de Felip V. Aquest any, el repic ha estat multitudinari amb la participació dels nens de les dues escoles de primària del poble (més de 240) a la plaça de l’Església. I és que ells mateixos havien elaborat la seva pròpia campana a partir d’una torratxa, i han tocat una melodia preparada per l’ocasió i pensada segons el nivell dels nens, just després que dos d’ells llegissin un bonic manifest. L’activitat ha estat ideada per la Roser Reixach, pradenca professora de música, antropòloga i activista cultural.

En acabat, s’ha seguit repicant campanes, però llavors, les del campanar. Sens dubte, tot plegat una acció emotiva, participada i contundent.

Sota aquest motiu s'ha dissenyat a Prats un extens programa d'activitats entre el 5 i el 9 de febrer que, a més, enceten els actes del Tricentenari a Osona.

Més informació dels actes de Santa Àgata a Prats


----------------------------
MANIFEST DE SANTA ÀGATA
DIADA DE SANTA ÀGATA A PRATS DE LLUÇANÈS


Avui, 5 de febrer de 2014 commemorem 300 anys que la vila de Prats de Lluçanès va sofrir una devastadora crema per part de les tropes espanyoles de Felip V. El general felipista Carrillo de Albornoz liderava aquells militars que no van tenir compassió per atacar Prats i el territori i deixar conseqüències que no hem oblidat.

Per això, any rere any fem repicar les campanes com avui farem. Enguany, però, en una històrica efemèride en l'aniversari rodó: 300 anys d'aquell trist i condemnable episodi. Més que mai condemnem les atrocitats que es van cometre i les commemorem, per a recordar aquells fets i per homenatjar a la resistència que va fer que Prats i el Lluçanès no tan sols no desaparegués, sinó que va treballar intensament per a fer-lo ressorgir.

Aquests dies, alhora, coincideixen amb el 75è aniversari de l'entrada de les forces franquistes al Lluçanès. També ho recordem i ho condemnem, per a contribuir a que el feixisme i l'autoritarisme (i els seus hereus) no entrin mai més als nostres pobles i al nostre país.

Seguirem treballant per a tirar endavant superant tots els obstacles, seguirem resistint per a defensar el nostre poble i la nostra gent. En el tricentenari, pradenques, pradencs, gaudiu i participeu dels actes d'avui 5 de febrer i del proper cap de setmana, tot recordant el passat per a construir el futur millor.

300 ANYS D'OCUPACIÓ, 300 ANYS DE RESISTÈNCIA.

ERC - Prats de Lluçanès
5 de febrer del 2014