Calldetenes vol prohibir el pas de camions per l'interior del municipi

L'Ajuntament pressiona la Generalitat per tal que desencalli el projecte de la variant

Pere Pratdesaba
05 de febrer del 2014
L`avinguda Pau Casals de Calldetenes. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Calldetenes ha intensificat la pressió sobre la Generalitat per tal que desencalli el projecte de la variant. En el ple del passat dilluns, es va aprovar per unanimitat (PeM-CUP, CiU i ERC) sol·licitar a la Diputació de Barcelona que prohibeixi el trànsit de vehicles pesants a l’interior de la població, d’una manera semblant a la que vol fer Vic . En cas que la proposta prosperés hauria de ser la mateixa Diputació qui fixés un traçat alternatiu, segons ha explicat a aquest diari l’alcalde, Marc Verdaguer.

Fa unes setmanes, PeM-CUP de Calldetenes va iniciar una recollida de signatures entre els veïns per reclamar que es construeixi aquesta variant. El partit, que forma part de l’equip de govern de l’Ajuntament amb CiU, pretén portar les firmes a la propera reunió amb Carreteres, prevista per a les properes setmanes .

El projecte de la variant, amb un pressupost de 2,3 milions d’euros, va quedar aparcat l’any 2011 per manca de finançament. Ara, ha reaparegut, després de les queixes perquè la Generalitat va incloure en els pressupostos d’aquest any l’enllaç entre l’Eix Transversal i el polígon la Quintana de Sant Julià de Vilatorta. Aquest projecte està valorat en 1,6 milions d’euros. Tots els partits de l’Ajuntament consideren que la variant és tan o més prioritària que el ramal al polígon.

Precisament, en el ple del mateix dilluns també es va aprovar per unanimitat una altra moció contrària al traçat d'aquest ramal al polígon de Sant Julià. Des de l'Ajuntament, es considera que el trajecte hauria de seguir el Pla director d'Osona, a dins del terme municipal de Sant Julià, per tal poder enllaçar amb el projecte de la pota sud, que envoltarà la ciutat de Vic.

La polèmica ha fet moure fitxa a la Generalitat, que va explicar fa uns dies a una delegació del consistori que estudia una nova fórmula per recuperar el projecte de la variant de Calldetenes. De moment, no hi ha cap data ni cap compromís en ferm, però sembla que se’n podria fer càrrec la Diputació de Barcelona .