Vic se suma al llistat de municipis que sancionaran els bancs amb pisos buits

El ple aprova per unanimitat una moció presentada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca | Les multes poden arribar als 100.000 euros

Pere Pratdesaba
04 de febrer del 2014
Jacint Raurell, Marc Barnolas i Nil Puigivila.
Jacint Raurell, Marc Barnolas i Nil Puigivila. | Adrià Costa
Jacint Raurell, Marc Barnolas i Nil Puigivila. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest dilluns, va aprovar per unanimitat multar les entitats bancàries que tinguin pisos buits i no els destinin a ús social, amb lloguers assequibles. El municipi segueix així l’exemple d’altres indrets com Granollers, Sabadell, Terrassa, Mollet del Vallès, Sant Hipòlit de Voltregà o Roda de Ter.

La moció proposa que “donada la gran quantitat de població amb necessitats habitacionals i la manca de recursos públics per fer-hi front, resulta urgent mobilitzar l’habitatge buit en mans de les entitats financeres” i dotar-les d’una funció social. Des d’aquesta perspectiva, el text contempla que l’Ajuntament elabori un pla d’habitatge municipal i programes d’inspecció per evitar la desocupació “permanent i injustificada” i, en els casos que ho requereixin, s’instrueixin procediments administratius que, en cas de no acatar-los, podrien derivar en tres multes coercitives de fins a 100.000 euros.

La moció va ser presentada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), a través de la CUP, PSC, ICV-EUiA i SI. Les primeres negociacions prèvies de la PAH van ser amb l’equip de govern (ERC i CiU), però no es van arribar a posar d’acord i llavors es va optar pels partits de l’oposició (tots menys PxC).

En tot cas, l’equip de govern també hi va donar finalment el seu vot afirmatiu, tot i que va afegir unes esmenes, que la PAH determinarà a posteriori si s’aproven o no (unes esmenes que tant si s’aproven com no no faran canviar el sentit del vot favorable de CiU i ERC). La moció que es va aprovar ahir és la que van presentar inicialment els quatre grups de l’oposició, que podria ser lleugerament retocada, doncs, en els propers dies.

L’equip de govern va proposar fer més “pràctica” la moció, tal com va explicar Joan Ballana (ERC), i va instar que en el programa d’inspecció es tingués en compte la col·laboració dels gestors de finques i de les comunitats de veïns. També es va instar a reconèixer les actuacions que ja s’estan portant a terme des de l’Ajuntament en aquest àmbit. A més, CiU va demanar que aquest reconeixement s’ampliés a les entitats bancàries que ja estant col·laborant amb l’Ajuntament.

Els regidors i el públic assistent al ple, entre el qual hi havia diversos representants de la PAH Osona, van irrompre en aplaudiments quan es va aprovar la moció. Els dos regidors de la CUP es van vestir per a l’ocasió, amb unes samarretes verdes contra els desnonaments.

El ple, en directe via Twitter (PDF)


Iban Lapeira i Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa
Documents