Unes siluetes amb un codi QR commemoren els 75 anys dels bombardejos a Torelló i Manlleu

Tilbo i l’Associació Pro-Ateneu de Manlleu recorden la Guerra Civil a la comarca

Redacció Osona.com
03 de febrer del 2014
Les siluetes amb el codi QR. Foto: Associació Pro-Ateneu de Manlleu

L’entitat torellonenca Tilbo. Associació per a la Memòria Històrica i l’Associació Pro-Ateneu de Manlleu han organitzat aquest cap de setmana, de la mateixa manera que van fer el 2004, una activitat conjunta per commemorar el 75è aniversari dels bombardejos que van patir Torelló i Manlleu al final de la Guerra Civil.

A Torelló, s’ha dibuixat amb guix quatre siluetes a les quatre cantonades del punt on hi ha la placa que recorda Maria Llorà Masó, víctima dels bombardejos que va patir el poble entre els dies 2 i 3 de febrer de 1938. Aquesta silueta va acompanyada d’un codi QR, que en llegir-lo, t’adreça a la placa commemorativa que es va instal·lar l’any 2004 al revolt de Les Serrasses i que explica els fets.

A Manlleu, s'ha fet la mateixa acció per recordar els bombardejos produïts el 20 de gener de 1939. Com que l'únic lloc on els bombardejos van produir una mort totalment documentada (alguns testimonis orals parlen de més cinc morts), que és la zona dels horts del Molí, no és de fàcil accés s'han pintat la silueta en cinc punts diferents del municipi. En aquests també hi havia un QR on donava informació dels fets, l'existència d'una placa de record a les víctimes al municipi i reflexions a l'entorn de la memòria històrica.

Les dues entitats han promogut aquesta acció perquè consideren que no es poden oblidar aquests fets ni les seves víctimes. Tilbo i l'Associació Pro-Ateneu consideren que “la memòria és un acte de justícia històrica i una exigència moral que cal fer, sense rancor, però que és imprescindible recuperar, conservar i difondre aquesta part de la memòria històrica”.

Un codi QR a Torelló. Foto: Associació Pro-Ateneu de Manlleu
Arxivat a