Un històric galejador mostra els petits secrets de la Festa del Pi de Centelles

Reportatge de NacióDigitalTV, enregistrat a la celebració del passat 30 de desembre

Redacció Osona.com
31 de gener del 2014
Festa del Pi
Festa del Pi

Centelles va complir el passat 30 de desembre amb la tradició i va celebrar la Festa del Pi. La gran diada homenatja la patrona Santa Coloma, amb la tallada del pi al bosc, el seu trasllat i col·locació a l'església parroquial, enmig del soroll eixordador dels galejadors que disparen els seus trabucs.

En aquest vídeo de NacióDigitalTV, Josep Giol, històric cap dels galejadors, explica tot el procés, al mateix moment que s’està celebrant la festa. El reportatge és de Sergi Camara, que ha comptat amb la col·laboració d’Albert Alemany i Roger Font.

La festa del Pi segueix una cronologia invariable. La celebració comença a les set del matí amb l’assistència a missa primera, a la sortida de la qual ja es deixen sentir els primers trets de les escopetes per despertar el poble. Després, els galejadors, en comitiva, van al bosc per, després d’un bon esmorzar de pa i botifarra, tallar el pi a cops de destral. Abans que aquest comenci a cedir, es lliga amb cordes per tal que no caigui de cop i es faci malbé. Un cop tallat es puja a força de braços al damunt del carro de bous, que l’ha de transportar sempre dret, per a les dotze del migdia, entrar al poble i arribar a la porta de l’església. Mentrestant, traques generals a la plaça Major i Ball del Pi.

Cap a la una, el pi és baixa del carro i es puja per l’escala fins a l’entrada del temple, on se’l fa ballar als acords de la tonada “Ara balla el Pi”.

Acabada la ballada, el pi s’entra a l’interior de l’església i se’l porta fins al presbiteri, on es lliga per la part inferior de tronc i penja cap per avall sobre l’altar major amb cinc poms de pomes i neules lligats a la brancada. El pi s’hissa fins a l’alçada de Santa Coloma mentre els galejadors entonen l’Himne de Centelles.

Més informació de la Festa del Pi, des del web municipal


-----------------------------------------------------------
Galeries de fotos:
- 2013 (Sergi Camara/Albert Alemany)
- 2012 (Joan Parera)
- 2011 (Adrià Costa)
- 2010 (Josep Maria Costa)
- 2009 (Adrià Costa)
- 2008 (Adrià Costa)
- 2007 (Josep Maria Oliver)
- 2007 (Josep Maria Costa)
- 2006 (Anna Molas)
-1983(Josep Maria Montaner)
-1981 (Josep Maria Montaner)
-1978 (Josep Maria Montaner)

Festa del Pi de Centelles, el passat 30 de gener. Foto: Albert Alemany