Santa Eulàlia de Riuprimer recorda l'entrada de les tropes feixistes al poble

Els franquistes van ocupar el municipi fa 75 anys

Redacció Osona.com
30 de gener del 2014
El 4 de febrer de 1937, es produeix el canvi de nom de la població de Santa Eulàlia de Riuprimer:  se suprimeix Santa Eulàlia i es deixa el nom de Riuprimer. Havia esclatat la Guerra Civil l’estiu anterior i els rojos van revolucionar-se. Acabada la guerra, el bàndol feixista va ocupar el poble per la Candelera de 1939, i el 24 de març es va restituir el nom de la santa al poble, però ara escrit en castellà.

Sota el títol, “75 anys de l’entrada dels feixistes a Riuprimer. Fem memòria històrica”, l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer vol recordar l’entrada de les tropes feixistes, ara fa 75 anys, fet cabdal de la història del poble. Ho farà en un acte, dissabte 1 de febrer, a les set de la tarda al Casal d’Avis.

A la commemoració es llegiran textos històrics del llibre “Santa Eulàlia de Riuprimer, la terra i la gent al llarg de la seva història”. El regidor de cultura Txevi Rovira conduirà un debat posterior a la lectura, on s’hi ha convidat especialment als usuaris del Casal d’Avis, però que està obert a tota la població.

“Cal conèixer el passat per entendre el present, per no repetir errors i també per saber interpretar què cal fer per aconseguir un futur millor. Feixisme mai més, però guerra i confrontació armada tampoc. En aquests moments clau que està vivint el nostre país, és molt interessant repassar la història i reviure un dels seus episodis més negres, la Guerra Civil i la llarga nit del franquisme”, opinen des de l’Ajuntament.