Sant Hipòlit també multarà els bancs que tinguin pisos buits

El municipi segueix l’exemple de Roda de Ter

Redacció Osona.com
29 de gener del 2014
La junta de govern local de l'Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà va acordar aquest dilluns multar les entitats bancàries que tinguin pisos buits. El municipi segueix així l’exemple d’altres indrets com Granollers, Sabadell, Terrassa , Mollet del Vallès o Roda de Ter.

L'acord a Sant Hipòlit  ha rebut el suport de l’equip de govern del PSC-PM i serà ratificat en el proper ple ordinari. Ara s'elaborarà una relació d'habitatges desocupats propietat d'entitats financeres i es deixarà un termini perquè la propietat ofereixi l'habitatge a lloguer gestionat pel propi ajuntament.

MOCIÓ DEL GRUP SOCIALISTA A L’AJUNTAMENT DE SANT HIPÒLIT DE VOLTREGÀ, SOBRE ELS HABITATGES DESOCUPATS, PROPIETAT DE LES ENTITATS FINANCERES
La llei del Dret a l’Habitatge, Llei 18/2007 de 28 de desembre, estableix en el seu preàmbul la possibilitat d’instrumentar mecanismes en els supòsits en què s'ha de considerar incompleta la funció social de la propietat, que requereixen una reacció pública per a resoldre les situacions irregulars que es produeixen, la gravetat de les quals es mostra en termes d'afectació de drets fonamentals i del context social i urbà.

Es regula la reacció pública davant situacions d'incompliment de la funció social de l'habitatge amb diversos instruments, donant sempre prioritat a les actuacions preventives, de foment i d'assistència, seguint amb les mesures clàssiques de l'acció administrativa sancionadora. La Llei opta també per introduir l'acció pública en matèria d'habitatge, per a fer un pas transcendent en la defensa dels interessos col•lectius i també dels drets individuals associats a l'habitatge.

Així, aquesta Llei, estableix en el seu article 42.5, com a actuacions per a evitar la desocupació permanent dels habitatges que “l'Administració pot adoptar mesures altres que les que estableixen els apartats de l'1 al 4, entre les quals les de caràcter fiscal, amb els mateixos objectius d'incentivar l'ocupació dels habitatges i penalitzar-ne la desocupació injustificada.”

En l’actualitat, la situació respecte de l’habitatge, ha superat, amb escreix, les pitjors previsions que la mateixa llei apuntava. És per això que avui, és més necessària que mai l’actuació pública, com a reacció a l’ incompliment social de l’habitatge.

I aquesta reacció es fa més necessària davant dels operadors del sector immobiliari que acumulen majors quantitats d’habitatge, en especial les entitats financeres.

Es probable que es detectin casos de concentració d’habitatges en mans d’algunes entitats financeres, alguna de les quals ja hagi posat en lloguer assequible part d’aquests habitatges, cosa que s’ha de reconèixer.

D’altres, en canvi, no han fet aquest pas, tot i el treball, en aquest sentit dels diferents equips de govern.

Davant d’aquesta situació entenem necessària la reacció de l’Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà, com a últim recurs a la tasca de negociació i diàleg que durant molt de temps s’ha portat a terme amb aquestes entitats financeres. Aquesta reacció està plenament recolzada per la Llei de l’Habitatge, en el seu art. 42.5.

Es per això, que el Grup Municipal del Partit dels Socialistes de Catalunya, proposa a aquesta Junta de Govern Local:

PRIMER.- Que es determinin els habitatges que en l’actualitat són propietat d’entitats financeres.

SEGON.- Que es contacti de manera immediata amb les entitats financeres a fi de manifestar-los la necessitat que, de manera voluntària posin els seus habitatges en el mercat de lloguer a preus assequibles.

TERCER.- Que en el cas que això no es faci, l’Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà obri expedient sancionador a aquelles entitats que consideri que incompleixen de manera més flagrant la finalitat social de l’habitatge, atenent a la possibilitat que es reflexa a la Llei de l’Habitatge.

Sotmesa a votació l’anterior moció aquesta s’aprova per unanimitat dels quatre membres presents dels quatre membres amb veu i vot que integren la Junta de Govern Local.