Catalunya Acció lamenta l'oblit de l'aniversari dels bombardeigs franquistes

Osona va ser objecte dels atacs de l'aviació entre desembre de 1938 i gener de 1939

Redacció
25 de gener del 2014
La comarca d'Osona, en especial les poblacions de Vic i Manlleu, van patir els bombardeigs de l'aviació franquista en les darreres setmanes de la Guerra Civil, el desembre de 1938 i el gener de 1939, que van causar nombrosos víctimes civils. L'organització Catalunya Acció es plany de la manca d'actes commemoratius d'aquell acte violent contra nuclis de població, que van ser considerats "objectius militars" per l'exèrcit de Franco. Ahir a la tarda va emetre aquesta nota de premsa:

Memòria i país

En el marc del 75è aniversari dels bombardejos franquistes contra la població civil, Catalunya Acció vol recordar les víctimes de tan infames i covards actes. A Catalunya foren moltes les poblacions castigades pels bombardejos dels feixistes espanyols, que juntament amb els seus socis italians i alemanys, sembraren de víctimes innocents els carrers dels nostres pobles i ciutats.

Des de Tortosa fins a Manresa, des de Lleida fins a Granollers, la nostra terra, fidel a la República, va ser bombardejada desenes i desenes de vegades per l'aviació feixista fins a sotmetre'n el cap i casal, Barcelona, el 26 de gener de 1939.

A Osona, les bombes van acarnissar-se sobre les poblacions de Vic, Manlleu, Torelló i Balenyà, causant, a traïció i amb covardia, desenes de morts civils. Aquests son fets que els catalans no podem ni hem d'oblidar mai. Son part de la història de la nostra lluita contra el feixisme i en favor de la llibertat; de la nostra memòria col-lectiva de resistència contra l'opressor violent.
 
En aquest sentit, Catalunya Acció vol expressar una enèrgica protesta per la manca d'actes oficials de commemoració i record a les víctimes, per part dels ajuntaments de les poblacions de Vic, Manlleu, Torelló i Balenyà.

En una comarca reconeguda arreu pel seu general sentiment catalanista i independentista i amb unes poblacions governades per partits polítics nacionalistes o fins hi tot independentistes, trobem del tot reprovable aquesta manca de sensibilitat i reconeixement a un 75è aniversari de fets tan rellevants.

Des de Catalunya Acció demanem treball i memòria, país i responsabilitat a els encarregats de commemorar i honorar com cal les víctimes del feixisme, quan, avui més que mai, Catalunya recorra un camí que l'ha de conduït a la llibertat tan llargament somiada.