Roda de Ter aprova el pressupost amb els únics vots dels regidors d'ERC

Els números per al 2014 pugen 4,6 milions d’euros, un 14% menys que l’any passat

Redacció Osona.com
24 de gener del 2014
Els regidors d'ERC, en el moment de votar els pressupostos. Foto: Ajuntament de Roda de Ter

L’Ajuntament de Roda de Ter va aprovar dimarts, en la sessió del ple, el pressupost municipal per al 2014, que puja 4.620.600 euros. Els números van tirar endavant amb els únics vots dels cinc regidors d’ERC, a l’equip de govern. Tota l'oposició en ple, o sigui, els vuit regidors restants, d'IPR, CiU i el regidor no adscrit Sebastià Povedano, es van abstenir.

El regidor d’Hisenda, Roger Corominas, va qualificar el pressupost de “continuista”, tot i que suposa una baixada del 14,29% en relació a l’any anterior (771.000 euros menys). La caiguda se centra bàsicament en les inversions, que cauen dels 636.549  euros de l’any passat als 95.462 d’enguany. Tot i això, Corominas no descarta que l’Ajuntament de Roda de Ter demani en els propers mesos un crèdit de 175.000 euros a interès 0 a la Diputació de Barcelona, per tal d’elevar el sostre d'inversió i deixar-lo en 270.000 euros. Els recursos d’inversions es destinaran a reparar i mantenir les actuals instal·lacions i edificis.

El regidor d’Hisenda va afegir que el 2014 ha de ser un any en el que es vegin plasmades diverses inversions que es van pressupostar el 2013 i que s'executaran el 2014: temes de mobilitat (la rotonda de l’encreuament amb la carretera de Manlleu, instal·lació de semàfors), millores a la zona de la Blava, mobiliari urbà i instal·lacions esportives.

Corominas també va fer constar que 220.000 euros de la baixada del pressupost provenen del servei municipal d'aigua potable, que amb el sistema nou de concessió no suposa cap despesa. En canvi, està previst que enguany la nova concessió del reporti un cànon de 55.000 euros.

Els ingressos d’impostos directes i indirectes de l’Ajuntament de Roda de Ter en el pressupost 2014 tindran una disminució superior als 100.000 euros. El regidor d’Hisenda ho va argumentar explicant que el mes d’octubre es van aprovar unes ordenances fiscals pel 2014 que suposaven una important rebaixa de l'IBI, plusvàlues, i la taxa de deixalles per als comerços. A l’hora de fer el pressupost, també s'ha fet una estimació a la baixa de les subvencions de l'Estat, Generalitat de Catalunya i Diputació de Barcelona.

Un pressupost 'esquifit'

El portaveu del grup municipal de CiU, Antoni Escarrabill, va argumentar la seva abstenció per considerar que aquest pressupost “continuista” hauria de ser “més ambiciós” i va criticar la manca de recursos en inversions.

El portaveu del grup municipal d’IPR, Albert Serra, va qualificar el pressupost “d’esquifit” i va demanar a l’equip de govern fer uns pressupostos més participatius, utilitzant l’ordenança de Participació Ciutadana, i també més transparència a l’hora de fer-los arribar les dades per poder estudiar-lo. Serra va dir que “és un pressupost que no ens agrada” perquè no fomenta prou la promoció econòmica, no lluita contra la crisi en temes com l’atur, i no presenta prou polítiques socials. Però el grup es va abstenir en la votació “per responsabilitat”.

El regidor no adscrit Sebastià Povedano va demanar que s’acceleri la contractació d’un altre vigilant municipal.

Més informació del pressupost i del ple, des del web municipal

Arxivat a