Nani Roma fa història al Dakar

El folguerolenc guanya en la categoria de cotxes, just el dia que fa 10 anys que va vèncer en motos | Laia Sanz revalida el títol femení de motos, per quarta vegada consecutiva

Redacció Osona.com
18 de gener del 2014
Nani Roma i el seu copilot Michel Périn, a la meta
Nani Roma i el seu copilot Michel Périn, a la meta | KH-7 Motor Sport
Michel Périn i Nani Roma. Foto: KH-7 Motor Sport

Nani Roma ha guanyat la categoria de cotxes del Dakar 2014, en l’edició més competida dels últims anys. La cursa s’ha decidit a la darrera etapa, entra La Serena i Valparaiso, amb 157 quilòmetres cronometrats. Tot, després de 13 etapes duríssimes i  9.374 quilòmetres de cursa per als cotxes.

Roma ha fet història a la cursa i s’ha convertit així en el tercer pilot que guanya el raid més dur del món en la categoria de cotxes i motos (els altres dos que ho han aconseguit són els francesos Hubert Auriol i Stéphane Peterhansel). El podi del 2014 ha estat copsat pels tres Minis, en aquest ordre: Nani Roma, Stéphane Peterhansel i Nasser Al-Attiyah.

A més, Roma és el primer català que aconsegueix proclamar-se campió en la categoria de cotxes del Dakar, just el dia que fa 10 anys que va guanyar el raid en motos. La prova ha estat rodona per als pilots catalans, que han aconseguit doblet, ja que Marc Coma ha vençut en la categoria de motos.

La darrera etapa es preveia emocionant i ningú volia donat el braç a tòrcer. Després d’unes polèmiques consignes d’equip i d’una remuntada espectacular de Stéphane Peterhansel en els darreres dies, el pilot francès es posava ahir líder de la cursa amb només 26 segons d’avantatge sobre Roma. Avui, però, el folgarolenc ha rodat molt més ràpid i ha acabat a la general amb un avantatge sobre Peterhansel de 5’38”. En el quilòmetre 133, quan ja estava tot dat i beneit, Peterhansel ha esperat Roma i el qatarià Nasser Al-Attiyah i, en un cop d’efecte per a la marca, els tres Minis han entrat junts a la meta de Valparaiso.

Dedicatòria a Henry Magne

Nani Roma ho ha festejat amb intensitat només arribar a la línia d’arribada. Amb llàgrimes als ulls, ha declarat: “Mereixia aquesta victòria. Estic súper content perquè ha estat una carrera molt difícil, en la que he suportat molta pressió i he hagut de gestionar un entorn molt complex. A l’arribada m’he emocionat perquè tenia molta tensió acumulada d’aquests dies”.

Roma manifestava que el títol ha estat “just” perquè ha fet, juntament amb el seu copilot Michel Périn, una carrera “impecable”, on només han comès alguns petits errors. Per a l’osonenc, ha estat un triomf “molt més difícil” del de fa deu anys.

Un èxit que ha tingut una emotiva dedicatòria: “Només creuar la línia de meta m’ha vingut al cap Henry Magne, el meu copilot quan vaig començar a competir en cotxe i que va perdre la vida en un accident que vam patir al Marroc el 2006. A ell li dedico aquest Dakar”.

Laia Sanz, l'única dona sobre dues rodes a la meta

A l’hora de fer història, tampoc s’ha quedat enrere Laia Sanz. La pilot resident a Seva ha finalitzat  16a la darrera etapa i a la general, en una edició en la que ha lluitat de tu a tu amb els homes. Pel que fa a la categoria femenina de motos, Sanz ha revalidat el títol, que ja va aconseguir en les tres edicions anteriors. Ha estat l’única dona sobre dos rodes que ha arribat a la meta i va aconseguir un setè lloc d’etapa, el millor resultat d’una dona en tres dècades de ral·li.

Sanz supera així, el seu millor resultat en aquesta competició, (el 2011 i 2012 va ser 39a i el 2014, 93a) y compleix en molt l’objectiu que s’havia marcat abans de começar: acabar entre els 25-30 primers.

Laia Sanz, exultant a l'arribada del Dakar Foto: DPPI

"És increïble acabar quatre Dakars consecutivament i més aquest últim, perquè ha estat el més dur de tots i ho he fet millor que mai. Estic molt, molt contenta. No he pogut evitar tornar a plorar com quan vaig acabar la primera vegada”, explica Sanz emocionada en acabar la cursa.

Nota de premsa de Nani Roma

Nota de premsa de Laia Sanz

Classificació de la tretzena etapa de motos del Dakar

Classificació general de motos del Dakar

Classificació de la tretzena etapa de cotxes del Dakar

Classificació general de cotxes del Dakar

Més informació, des del web del Dakar


Més informació i classificacions dels pilots osonecs

Nani Roma

Gerard Farrés

Laia Sanz

Rosa Romero

Oriol Escalé

Gilbert Escalé


Les etapes dels pilots osonencs

Resum de la primera i segona etapes

Resum de la tercera etapa

Resum de la quarta etapa

Resum de la cinquena etapa

Resum de la sisena etapa

Resum de la setena etapa

Resum de la vuitena etapa

Resum de la novena etapa

Resum de la desena etapa

Resum de l'onzena etapa

Resum de la dotzena etapa



Laia Sanz, a la setena etapa del Dakar. Foto: KH-7 Motor Sport