Sant Julià inventaria 324 elements del seu patrimoni cultural

Presentat el mapa elaborat per la Diputació de Barcelona

Redacció Osona.com
14 de gener del 2014
L'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta ja disposa del Mapa de Patrimoni Cultural d'aquest municipi, un instrument que té per objecte la protecció i conservació d'aquest patrimoni. Es va presentar dissabte en un acte presidit per l'alcalde de la població, Joan Carles Rodríguez, al qual van assistir-hi unes 40 persones.

En el mapa de Sant Julià de Vilatorta, elaborat a través de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, s'han inventariat 324 elements, dels quals un 65,7% correspon a patrimoni immoble (edificis, conjunts arquitectònics, elements arquitectònics, jaciments arqueològics i obra civil), un 11,7% a moble (col·leccions, objectes i elements urbans), un 3,1% a documental (fons documentals i d'imatges), un 12% a patrimoni immaterial (manifestacions festives, tradicions orals, música i dansa, costumari i tècniques artesanals), i un 7,4% a patrimoni natural (zones d'interès natural i espècimens botànics singulars).

Hi ha dues versions del mapa, una de restringida, estrictament per a la gestió municipal, i la versió pública, a la qual s'accedeix mitjançant un Sistema d'Informació Geogràfica, amb què es pot visualitzar la informació de cada element localitzat al mapa municipal i que permet fer diferents cerques dins de la mateixa fitxa o en el conjunt global del municipi. També es pot accedir a la memòria de valoració del conjunt de patrimoni, a una introducció històrica del terme, així com a d'altra informació d'interès com són els índexs  que condueixen a la legislació corresponent per a la gestió del patrimoni cultural i natural.

L'accés a aquesta versió pública dels Mapes és a través del web de la Diputació de Barcelona – Mapes de Patrimoni Cultural en línia o bé al web dels mateixos ajuntaments, que tenen també accés a la versió restringida.

Actualment hi ha 125 municipis on ja s'ha realitzat el Mapa del Patrimoni Cultural i n'hi ha 11 més en diferents processos de realització.

El Mapa de Patrimoni Cultural té per objecte la recollida exhaustiva de dades sobre el patrimoni cultural i natural del municipi i la seva valoració per tal que l'Ajuntament estableixi mesures per garantir-ne la protecció i conservació, així com planificar la seva rendibilització social.

Aquest document constitueix per a les corporacions municipals una eina de coneixement de la globalitat del patrimoni que es troba en el seu terme municipal, per tal d'unificar la informació i garantir el seu accés públic; la gestió i conservació del conjunt del patrimoni local; la difusió als ciutadans; la presa de decisions en el planejament urbanístic; l'establiment de diferents modalitats de rutes didàctiques i turístiques, i la planificació de la senyalització, entre altres.