Vic decideix aplicar el porta a porta tot i que encara no es fixa cap calendari

El ple aprova una declaració de caire polític, amb els vots a favor de tots els partits menys PxC | La decisió tampoc defineix com es farà la gestió del nou model de recollida selectiva

Pere Pratdesaba
13 de gener del 2014
El moment de la votació del porta a porta. Foto: Albert Alemany 

El ple de Ajuntament de Vic ha aprovat en la sessió d’aquesta tarda donar suport a la implantació del servei de recollida de residus porta a porta a la ciutat. La decisió és estrictament política i posposa el calendari i el tipus de gestió a fi i efecte de consensuar un projecte més madurat amb la majoria de forces polítiques. De fet, aquest matís ha permès l’adhesió del PSC i ERC, que tenien algunes reticències en la idoneïtat d’aplicar immediatament el canvi de model. Finalment, el punt s’ha aprovat amb el vot favorable de tots els partits del consistori (PSC, CiU, ERC, SI, CUP i ICV-EUiA) i el vot en contra de PxC. Setze regidors a favor i quatre en contra (no ha assistit al ple Cristina Gayoso, de PxC).

Tot i no tenir un component pràctic, ja que no es decideix quan i com s’implementarà el porta a porta, el punt aprovat té un simbolisme importantissim, és tota una “declaració d’intencions”, tal com l’han qualificat alguns dels regidors. El grups del consistori han aprovat “reconèixer” el projecte del porta a porta i donar suport a la seva divulgació i implantació, “participant en les presentacions a entitats a associacions, col·lectius i ciutadania en general”. També es considera “un projecte prioritari en visió global de ciutat que supera els interessos de partit”.

En el debat previ a l’aprovació no hi ha hagut massa sorpreses. Les distintes formacions han argumentat la seva votació d’una manera semblanta la que la majoria ja havien fet en declaracions o notes anteriors .  

El ple en directe, via Twitter (PDF)
 

Beneficis econòmics, mediambientals i estètics

Antoni Serrat (CiU), vertader impulsor del projecte, ha estat el portaveu de l’equip de govern. El regidor convergent ha defensat amb ungles i dents les avantatges del porta a porta, tan econòmiques com mediambientals, i fins i tot estètiques, ja que se suprimirien els 16.000 contenidors que actualment hi ha a la superfície de Vic, de llocs “tan emblemàtics com el temple Romà”.

El porta a porta també portaria incorporat un augment de la recollida selectiva neta, segons Serrat, que permetria passar del 48% actual al 70 o 80% . Això suposaria un estalvi important, tant pel que fa a la reducció de taxes pagades per tona de residus (15,80 euros), que a més augmentaran en els propers anys, com per les bonificacions de les aportacions de matèria orgànica. L’equip de govern xifra aquesta quantitat en uns 200.000 euros anuals. “Ara toca ser valents i pensar en la ciutat. No sé partidistes i ser vigatans”, ha conclòs Serrat.

L’equip de govern té pressa per implementar el porta a porta i ja vol incloure la partida als pressupostos de 2014 que es debatran en els propers dies. La raó és clara: la inversió feta en el sistema actual de recollida ja està amortitzada i ara, si no s’apliqués el porta a porta, s’hauria de començar a renovar el material, ja sigui contenidors, maquinària o vehicles. La renovació no tindria massa sentit si es decideix aplicar el porta a porta en un futur no massa llunyà.

Antoni Serrat, un dels grans defensors del porta a porta. Foto: Albert Alemany

Tot i aquesta urgència, Joan Ballana (ERC), també a l’equip de govern, ha volgut deixar clar que el punt aprovat no parla de terminis ni de formes de gestió. “És un procés complex... i pot ser llarg”, ha dit el republicà, deixant entreveure que la mesura podria posposar-se fins a la propera legislatura i evitar així el desgast polític que suposaria de cara a les eleccions de 2015.

Un suport ampli de l’oposició

La proposta, com ja havien avançat les dues formacions, ha obtingut el suport incondicional de SI i ICV-EUiA. “Hem d’anar cap aquest model de recollida. Si som els primers tindrem ajudes”, ha argumentat Iban Lapeira, portaveu de SI. “El porta a porta permetrà tenir una ciutat més neta i més endreçada”, ha defensat el seu homòleg ecosocialista, Xavier Tornafoch. Tots dos han alertat, però, que caldrà estar preparats pels problemes que es generaran al principi de la implantació.

En la mateixa línia s’ha expressat la CUP. La formació ha donat suport al canvi de model perquè és una “bona eina per recollir millor” i ja ho portaven al seu programa electoral, tal com ha explicat Marc Barnolas. La CUP, però, ha condicionat la seva implicació futura a que hi hagi una bona campanya informativa a la ciutadania i que l’adjudicació de la gestió de la recollida de residus sigui “transparent”. Tampoc ha descartat que, finalment, es pogués fer una consulta popular.

El PSC ha estat menys benèvol i, tot i donar-hi ple suport des d’una perspectiva “mediambiental”, ha apuntat que abans de l’execució del projecte caldrà debatre punts com l’impacte amb la relació amb el Consell Comarcal o la manera amb la qual s’implica a la ciutadania, que Jacint Raurell ha recomanat que no sigui “punitiva”, sinó informativa i “amb molta pedagogia”. Tot i això, i tenint en compte que només es tractava d’una “declaració d’intencions i no hi ha data fixada per la implantació”, els socialistes han votat a favor del punt.

Josep Anglada avança part del seu programa electoral

Qui ha estat més contundent ha estat Josep Anglada, la qual cosa ha sorprès, ja que Antoni Serrat havia intentat en els darrers dies convèncer el líder de PxC perquè s’abstinguessin a la votació. No ha estat així, els quatre regidors de PxC han votat en contra del porta a porta. I no només això, Anglada, en el seu discurs, ha anunciat que si el canvi de model s’aplicava aquesta legislatura, a les eleccions municipals de 2015 portaria en el seu programa electoral la seva retirada immediata.

Josep Anglada s'ha oposat al porta a porta Foto: Albert Alemany

Malgrat aquesta afirmació, Anglada ha volgut deixar clar que la seva postura no era electoralista: “PxC no ha tingut mai cap intenció de treure rendiment polític del porta a porta”. El portaveu i president de la formació ha assegurat que “una àmplia majoria dels veïns de Vic no veuen amb bons ulls el porta a porta”.

L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, ha qualificat els seus arguments de “demagògics” i electoralistes”.  I ha afegit: “El porta a porta és important perquè és responsabilitat dels propis veïns. La recollida de residus és seva”.

Pioner a Catalunya

La recollida selectiva porta a porta consisteix a lliurar els residus al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció. A través d’aquest model es pot fer la recollida de totes les fraccions domèstiques amb recollida a la via pública (resta, matèria orgànica, vidre, envasos i paper i cartró). A Osona, el sistema està molt implantat al sud de la comarca, en els municipis de la Mancomunitat la Plana, i funciona molt bé, amb unes xifres de recollida per sobre de la mitjana catalana i comarcal.

Si l’Ajuntament de Vic ho tirés endavant, es convertiria en la primera gran ciutat de tot el país que implanta aquest sistema de recollida. “Vic és pioner en molts àmbits, per què no en la recollida porta a porta?, es pregunta Antoni Serrat.

L’interès de l’equip de govern no és gratuït. La Generalitat està seguint el procés amb molta atenció i veuria amb molts bons ulls l’aplicació a Vic.  De fet, els objectius del nou Pla de residus, que s'ha d'aprovar el mes de desembre, pretenen assolir a Catalunya un percentatge del 60%, 21 punts més que ara, de cara al 2020. Per aconseguir-ho, es pretén penalitzar els municipis que reciclin menys augmentant la taxa per dur escombraries als abocadors.

Per obtenir aquestes ambicioses xifres, el porta a porta hauria de començar a implantar-se en ciutats grans. És per això que des de l’Agència Catalana de Residus (ACR) es tenen moltes esperances amb la possibilitat que Vic, amb 40.000 habitants, es converteixi amb la ciutat més gran que el prova. Si funciona, es confia que provoqui un efecte de contagi en d’altres grans municipis.

De moment, per contribuir a la causa, els representants de la Generalitat, via ACR, i de la Diputació de Barcelona, s’han compromès a finançar part del cost de la implantació del servei a la ciutat de Vic, que es calcula que serà de 700.000 euros (compra de contenidors per a les famílies, campanya informativa...). Aquesta quantitat la pagaran a parts iguals, un terç cada un, l’Ajuntament, la Diputació i l’ACR. “No ho farem sols. En aquest projecte ens acompanya la Generalitat”, ha explicat Vila d’Abadal.

Notícies publicades del porta a porta a Vic

Arxivat a