L'ametlla encareix el preu del torró artesà

El quilo oscil·larà entre els 32 i els 45 euros | Es calcula que se'n vendran unes 800.000 barres a tot el país

NacióLaFlama.cat
21 de desembre del 2013
Torrons artesans.
Torrons artesans. | N.G.
Diverses teules de torrons artesans d'una pastisseria de Girona. Foto: Nerea Guisasola.

El torró artesà continua encarint-se, tot i la crisi. Com a conseqüència del fort increment del preu de l'ametlla, l'ingredient principal dels torrons que ha augmentat un 50%, el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que el preu del torró pujarà lleugerament respecte l'any passat, oscil·lant entre els 32 i els 45 euros el quilo. Tot amb tot, es calcula que durant les festes nadalenques es vendran aproximadament 800.000 barres de torró artesà de pastisseria a tot el país.

De fet, el gremi preveu un manteniment en les vendes de torrons artesans durant aquest Nadal respecte l'any passat. El volum de vendes de torrons artesans es concentra sobretot entre els dies 20 i 25 de desembre, tot i que la temporada de vendes s'allarga des de principis de desembre fins el dia 7 de gener. Així mateix, calcula que cada família realitzarà una despesa aproximada de 35 a 50 euros en torró durant aquestes festes.

Els torrons artesans de les pastisseries "són els grans preferits del públic per la seva qualitat en els ingredients i per la varietat de creacions que els pastissers elaboren", assegura el gremi. El de crema cremada i el de Xixona són les varietats més apreciades pels consumidors, al costat dels trufats, amb avellanes o ametlles. “Les varietats tradicionals es continuen demanant any rere any i no es poden deixar de fer” afirma el president del Gremi de Pastisseria de Barcelona, Joan Turull.

Tot i això, cada vegada prenen més força nous dissenys, noves presentacions i noves combinacions de sabors, com els torrons de crispetes, els que barregen sabors cítrics, o d'altres innovacions com la de xocolata blanca, nou moscada, Xixona i pinyons. Com comenta Joan Turull, "en qüestió d'innovació cada pastisser fa volar la seva imaginació", i les varietats poden ser infinites.

Caiguda d'un 3,1% a tot l'Estat

El conjunt del sector del torró a tot l'Estat, agrupat a l'entorn de Produlce, destaca que l'any passat les vendes van caure un 3,1%. Segons els seus càlculs, el 2012 cada ciutadà va consumir uns 800 grams de torró, realitzant una despesa de 6,5 euros.