Vic vol recuperar la circumval·lació sud per expulsar els camions del nucli urbà

Els veïns s’han queixat per l’augment de trànsit de vehicles pesants, sobretot els que van a l’escorxador de Santa Eugènia | Els alcaldes de les dues poblacions proposaran al director de Carreteres que s’estudiï el projecte

Pere Pratdesaba
05 de desembre del 2013
El gran problema són els camions de l'escorxador de Santa Eugènia
El gran problema són els camions de l'escorxador de Santa Eugènia | Adrià Costa
Un camió de transport de bestiar entrant a Vic per la carretera de Santa Eugènia. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic pretén recuperar el projecte de circumval·lació pel sud de la ciutat, per tal d’evitar el trànsit de vehicles pesants a dins del nucli urbà, sobretot el que es dirigeix a l’escorxador de Le Porc Gourmet de Santa Eugènia de Berga. Així ho va apuntar l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, en el ple municipal celebrat el passat dilluns, després d’una pregunta de l’oposició. Alguns veïns s’han queixat per l’augment preocupant de la circulació de camions a la zona sud.

Vila d’Abadal i l’alcaldessa de Santa Eugènia de Berga, Anna Franquesa, traslladaran la proposta al director general de Carreteres, Xavier Flores, en una reunió que tindran la setmana que ve. Els dos alcaldes li demanaran que es redacti el projecte el més aviat possible i que, quan hi hagi diners, s’executi.

En principi, no hi ha cap projecte definit i tot dependrà de la predisposició i els recursos dels que disposi la Generalitat. En tot cas, el que està clar és que hauria de ser una via que unís la C-17 amb la carretera de Santa Eugènia, amb una perspectiva “realista”, d’acord amb els temps de restriccions actuals, diu Franquesa. Una carretera de “baix impacte”, tal com va qualificar Vila d’Abadal al ple.

Des de Santa Eugènia, on també pateixen molts problemes de trànsit a causa dels camions, se celebra la decisió. “Fins que no vam posar el semàfor, passaven pel nucli urbà una mitjana de 69 camions diaris”, es lamenta Franquesa. “Està bé que Vic activi el projecte perquè els veïns s’han queixat. Nosaltres ja fa molt temps que ens queixem”, afegeix l’alcaldessa.

A hores d’ara, però, tot són hipòtesis i la viabilitat del projecte dependrà de molts factors. De moment, Vila d’Abadal va anunciar dilluns que Carreteres posarà una senyalització informativa a la C-17 per avisar que hi ha restringit el pas en alguns carrers de la ciutat per als vehicles pesats. A més, l'Ajuntament té a punt 10 senyals per instal·lar al nucli urbà amb la prohibició per a camions de més de 5,5 tones.

Un camió de transport de bestiar dirigint-se a Calldetenes per la carretera B-520. Foto: Adrià Costa
Arxivat a