Vic demana al Govern que la pregunta de la consulta sigui «clara i unívoca»

El ple de l’Ajuntament aprova una moció sobre el referèndum, amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA, SI, PSC i la CUP | Només els cinc regidors de PxC es van posicionar en contra

Pere Pratdesaba
03 de desembre del 2013
Intervenció d'Iban Lapeira, que va presentar la moció. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic, en el ple celebrat aquest dilluns a la tarda, va aprovar una moció sobre la consulta, en el marc del Compromís de Vic, aprovat per la majoria de partits del consistori. El document recorda al Govern de la Generalitat que s’ha de fer pública la pregunta del referèndum abans d’acabar l’any 2013 i l'insta a que la pregunta sigui “clara, unívoca i binària”. També es dóna suport a la concentració convocada pels impulsors de la iniciativa “Referèndum SÍ o SÍ”, el 15 de desembre a dos quarts d’una del migdia a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

La moció va entrar per via d’urgència, de la mà de Solidaritat. Un total de 16 regidors dels 21 del consistori hi van votar a favor: els de CiU, ERC, ICV-EUiA, SI, PSC i la CUP. Els cinc regidors de PxC hi van votar en contra. La votació per acceptar la urgència va tenir el mateix resultat.

El text inicial presentat per SI es va retocar un pèl, per facilitar la incorporació de tots els partits. Així, el primer punt de la moció, en principi, “instava” el Govern de la Generalitat a fer pública la pregunta del referèndum abans del 2013. CiU va matisar que aquesta proposta ja l’havia assolida plenament el president Artur Mas, per tant, va demanar que la paraula “instar” es canviés per “recordar”, la qual cosa va acceptar el regidor de SI, Iban Lapeira. També es va incloure un petit matís proposat pel PSC en el segon punt, sobre la pregunta, on es diu que no hi ha d’haver errors d’interpretació al fet “que Catalunya esdevingui un estat independent”. A instàncies dels socialistes, i ja que es reclama una pregunta binària, es va posar l’afegitó “o no” al text, que finalment va quedar així: “que Catalunya esdevingui un estat independent o no”.

Tots els partits que van votar a favor de la moció van estar d’acord amb el fons del document, tot i que amb matisos. CiU, ERC i la CUP, a més de SI, van mostrar el seu suport incondicional a la proposta, en la línia marcada pels seus partits en l’àmbit nacional. “Clar i català. Volem votar d’una vegada”, va reclamar el republicà Joan López. El regidor de la CUP, Marc Barnolas, també es va expressar d'una manera semblant:  “Si no es fa una pregunta clara seria un frau al poble català”. Anna Erra (CiU), per la seva banda, va felicitar SI per la moció però també li va recriminar que no hagués estat “més generós” i hagués convidat a altres partits a presentar-la de manera conjunta.

El PSC i ICV-EUiA van reconèixer que tenien alguns “dubtes” en el contingut de la moció, en punts com el contingut de la pregunta, o fins i tot en donar suport a una concentració que clarament aposta per la independència. Tot i això, van decidir donar-hi suport.

Més contundent va ser el portaveu de PxC, Josep Anglada, que va qualificar la proposta de “brindis al sol”. Anglada va anar més enllà i va titllar el referèndum de “presa de pèl" al poble català. “Tothom sap que no hi haurà cap referèndum”, va argumentar.

El ple, en directe pel Twitter (PDF)

Moció íntegre esmenada (PDF)


 El ple de Vic, aquest dilluns. Foto: Adrià Costa
Documents