L'oposició mostra dubtes sobre el futur pla de mobilitat de Vic

El ple aprova inicialment un document molt extens, amb els únics vots de l’equip de govern | La sessió viu moments tensos en el debat sobre les mocions

Pere Pratdesaba
03 de desembre del 2013
Xavier Tornafoch, Mari Moyano i Jacint Raurell.
Xavier Tornafoch, Mari Moyano i Jacint Raurell. | Adrià Costa
Xavier Tornafoch, Mari Moyano i Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic va celebrar aquest dilluns, 2 de desembre, la darrera sessió de l’any, de caràcter ordinari. A l’acte, es van aprovar punts importants, com la venda de Casa Moreta, per un valor de 770.000 euros, un pla de mobilitat urbana o una moció on s’insta el Govern de la Generalitat a que la pregunta de la consulta sigui “clara, unívoca i binària”.

El ple també va donar llum verda a altres punts, molts d’ells de tràmit, com la continuïtat de la vigència de l’actual Pla local de polítiques de dones, el conveni de col·laboració amb Cultura de la Generalitat i el Consell Comarcal per a la gestió Arxiu Comarcal, o la bonificació de les llicències d’obres en projectes de l’ADF d’Osona i el Consorci Hospitalari de Vic.

El ple, en directe via Twitter



Un pla de mobilitat exhaustiu

L’equip de govern va portar al ple l’aprovació inicial del Pla de mobilitat urbana (PMU), que ha estat elaborat per la Diputació de Barcelona i que no ha suposat cap cost per a l’Ajuntament. El document és d’una extensió considerable, unes 400 pàgines, i abasta tots els àmbits de la mobilitat a la ciutat.

La majoria de grups de l’oposició es van queixar que, tot i aquesta extensió, només van tenir el pla a disposició per estudiar-lo des del passat dijous. El regidor d'Habitatge, Món Rural, Medi Ambient i Pla de Barris, Josep Rafús (CiU), es va excusar i va demanar als grups que l’aprovessin i que les modificacions que creguessin oportunes es podrien introduir durant el període d’exposició pública, que té un termini de 45 dies. A més, Rafús va avançar que està estudiant organitzar una xerrada amb un tècnic, adreçada a tots els grups municipals, on es podrien resoldre tots els dubtes.

Josep Rafús i David Sala. Foto: Adrià Costa

Les peticions del regidor convergent van ser acceptades a mitges. PSC, ICV-EUiA, SI i la CUP no van votar-hi a favor però es van abstenir, la qual cosa va permetre la seva aprovació. El punt va tirar endavant amb només els vots a favor de l’equip de govern (CiU i ERC), l’abstenció dels grups esmentats i els vots en contra dels dos regidors de la CUP.

Els partits de l’oposició van expressar els seus dubtes sobre el pla, però no van entrar a fons per analitzar-lo. Qui si ho va fer va ser, però, Jacint Raurell (PSC).

El socialista va criticar el pla, ja que es basava en dades extretes del 2006, que actualitzades són “errònies”.  Raurell va dir que el pla posava l’accent en els recorreguts per a vianants, en bicicleta, en el transport públic i passava “de puntetes” en la circulació privada. “Del transport privat no se’n parla i no estan aclarits alguns punts com el dèficit de senyalització, la racionalització dels recorregut rodats i les congestions a les entrades i sortides de les escoles”, va argumentar.

El debat el va cloure l’alcalde, qui també va lamentar que l’oposició no hagués tingut temps d’estudiar el document que, segons ell mateix va reconèixer, és “millorable”. Per això, va animar tots els grups a presentar al·legacions i a participar en la redacció definitiva del pla.

Una moció garanteix el consum energètic mínim a les famílies

El ple va tombar dues mocions de PxC, una sobre la creació d’habitatges compartits i una altra on s’instava la Generalitat a posar en marxa el pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire, que havia d’entrar en vigor el 2011. Tots els partits hi van votar en contra.

Una tercera moció, sobre l’eradicació de la violència de gènere, presentada per la CUP, va acabar amb polèmica. El document  proposava que es donés prioritat des de Serveis Socials a les víctimes de violència masclista, i que s’impulsés una campanya informativa i s’elaborés un pla de treball, aquests dos darrers punts conjuntament amb l’associació Mileva.

Tots els grups van coincidir en reconèixer que, des de l’Ajuntament de Vic (Vic Dones i VicJove), ja s’estava treballant en aquest sentit. En diferents graus, que es van evidenciar en la votació: la moció va ser rebutjada amb els vots en contra d’ERC, CiU i PxC. A favor hi van votar PSC, ICV-EUiA i CUP; i SI es va abstenir.

Marc Barnolas, Nil Puigivila i Joan Ballana.

David Sala. Foto: Adrià Costa

Joan López (ERC) va criticar “l’ús maniqueista” del tema que en feia la CUP, a qui fins i tot va demanar que retirés la moció, ja que els tècnics de l’Ajuntament que estan treballant en la violència de gènere s’havien sentit “ofesos”. Marc Barnolas (CUP) va respondre que s’havien “transgiversat” les seves paraules i que l’única cosa que es pretenia era millorar la tasca que ja s’estava fent ara.

La moció va tenir un afegitó en acabar el ple, quan la presidenta de l’associació Mileva, Manela Pena, entre el públic, va demanar a l’alcalde per intervenir per aclarir uns malentesos. Vila d’Abadal va acceptar però li va retirar la paraula de seguida, quan Pena va començar a fer judicis de valor. La presidenta va expressar el seu malestar perquè considerava que s’havia prioritzat qui havia presentat la moció en detriment del contingut de la moció.

La darrera moció, presentada per ICV-EUiA, va ser més plàcida i va ser aprovada per unanimitat. El document tenia per objectiu garantir els consums energètics mínims vitals (aigua, llum i gas) a la ciutadania. La moció proposa crear una taula sobre la pobresa energètica i negociar amb les companyies energètiques aspectes com les conseqüències dels impagaments. La proposta va tirar endavant amb algunes esmenes, com la creació d'un "Banc de llenya".

EL PLE, EN BREU

En el debat sobre la pregunta de la consulta, Josep Anglada va confondre l’11 de Setembre amb el 12 d’octubre. “La Via Catalana va sortir al carrer el 12 d’octubre”, va deixar anar tot seriós el portaveu de PxC. L’alcalde Vila d’Abadal no va deixar escapar l’ocasió i, en to sarcàstic, li va dir que l’havia “traït el subconscient”.  

Cristina Gayoso i Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

Anglada, per altra part, va continuar les desqualificacions vers els regidors de la CUP, a qui va titllar en diverses de “filoetarres”. Va dir que no ho retiraria fins que no es comportessin “coma  persones”. L’alcalde no va ocultar el seu enuig.

Alguns veïns han expressat les seves queixes per l’excés de velocitat al carrer Bisbe Font Andreu, segons ha reconegut el regidor de Convivència i Seguretat, Joan Ballana.

L’Ajuntament aprovarà en el proper ple prorrogar el conveni amb el Col·legi d’Advocats per l’oficina d’intermediació hipotecària.

No es recomanable obrir el parc de Maria Àngels Anglada perquè llinda amb uns edificis amb obres i suposaria un risc per a l’usuari.

L’Ajuntament de Vic, des del 2003, ha ajudat l’indigent que fa vida a la sucursal de la Caixa del passeig de la Generalitat, que té problemes psicopatològics. L’home, però, refusa moltes de les propostes.

Anna Erra i Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa