El 80% dels estudiants de nou accés de la UVic es matriculen en primera opció

El rector es mostra molt satisfet amb les dades de matrícula del curs 2013-2014 | El total d’estudiants en titulacions oficials es consolida per sobre dels 5.000 estudiants

Redacció Osona.com
27 de novembre del 2013
Els responsables de la UVic han dinat amb un grup de periodistes, per explicar les darreres novetats del centre. Foto: Adrià Costa

La Universitat de Vic (UVic) acaba de donar per tancat el procés de matrícula del curs 2013-14 amb uns resultats positius tant pel que fa al nombre total d’estudiants en titulacions oficials, que es consolida al voltant dels 5.400 estudiants, com per l’increment d’un 5% dels estudiants de nou accés, segons dades facilitades aquest dimarts pel rector Jordi Montaña i el director de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró. Aquest augment és molt significatiu, més si tenim en compte que les mateixes titulacions en el sistema universitari català han caigut de mitjana un 4%, ha destacat Montaña.

Una altra dada important dels resultats presentats és que el 80% dels matriculats de nou accés, la majoria dels quals provinents de la preinscripció (84%), ho han fet en primera opció, “la qual cosa referma l’interès creixent dels estudiants per a l’oferta acadèmica de la UVic”, segons Turró.  Aquesta és una “tendència creixent”, opina Montaña.

També han augmentat un 2% els crèdits matriculats, amb un increment de 4.859 crèdits totals respecte del curs anterior, que ha fet pujar la mitjana de crèdits per estudiant (a l’entorn dels 51 ETCS). S’han cobert el 79% de les places ofertades i hi ha tres titulacions amb nota de tall: CAFE, Fisioteràpia i Psicologia. Pel que fa a màsters, s’han incorporat 158 estudiants de nou accés i 18 més en programes de doctorat.

Tant Montaña com Turró s’han mostrat molt satisfets per aquestes dades que certifiquen “la imatge positiva” de la UVic. El rector ha explicat que aquestes xifres consoliden un model que s’ha basat, i es basa, en la qualitat, l’eficàcia i l’eficiència, i la internacionalització. En aquests àmbits, ha posat alguns exemples, com el reforç de la qualitat docent, amb noves eines on line o formació professional, l’aposta per un campus quatrilingüe o l’augment de les assignatures en anglès.

Un terç dels estudiants opten per Educació i Traducció

La Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes d’Educació és la que continua tenint més estudiants a la UVic, amb un 38% del total, seguida de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (20%), la Facultat d’Empresa i Comunicació (16%), l’Escola Politècnica Superior (15%), i Bau-Escola Superior de Disseny (11%).

Tot i la davallada de la demanda d’estudis de Mestre a Catalunya (-19%) la matrícula de nou accés a la UVic ha incrementat un 8% i ha estat especialment positiva la matrícula del nou doble grau en Educació Infantil/Educació Primària amb menció en llengua anglesa, amb 44 matriculats.

Osona continua sent la comarca que aporta més estudiants a la UVic (20%), seguida pel Barcelonès (14%) i el Vallès Oriental (12%). No són massa significatives les dades d’algunes comarques del voltant, que tenen la universitat vigatana com a punt de referència, com la Garrotxa, amb només 39 estudiants (3%), o el Ripollès, amb 23 (2%). Cal destacar que un 6% dels estudiants procedeixen de la resta de l’Estat espanyol, especialment de les Illes Balears, Aragó i el País Basc, i que un 5% prové de França.

Més de la meitat dels estudiants resideixen, almenys a principi de curs, a casa dels pares i un 17% decideixen quedar-se a viure a Vic, ja sigui en pis d’estudiants o en residència. El 53% dels estudiants que es desplacen, ho fan en transport públic (53%), amb l’increment de la utilització de l’autobús (5 punts més que el curs passat) i del cotxe compartit (2 punts més). Finalment, el 60% dels matriculats a la UVic són dones i l’únic centre on hi ha més nois que noies és l’Escola Politècnica Superior, malgrat les alumnes femenines ja arribin al 41%.

Dades totals de matriculació (PDF)


Jordi Montaña i Joan Turró, a la presentació de les dades de matriculació. Foto: Adrià Costa
Documents
Arxivat a