Osona triomfa als Premis Porc d'Or

La granja Caracac de Santa Maria de Corcó s’emporta el Premi Especial Porc d’Or a la Màxima Productivitat | La comarca rep 13 distincions per a vuit explotacions

Redacció Osona.com
25 de novembre del 2013
La granja Cararac de Santa Maria de Corcó. Foto: IRTA

Un any més, Osona ha estat la gran comarca triomfadora a la gala de lliurament dels Premis Porc d’Or, amb un total de vuit granges guardonades amb 13 estatuetes (set d’or, una de plata i cinc de bronze). Catalunya també s’ha situat al capdavant de les comunitats autònomes, amb 24 estatuetes en total.

La Granja Cararac de Santa María de Corcó, de l’empresa Granges Terragrisa, ha obtingut el Premi Especial Porc d’Or a la Màxima Productivitat, amb una mitjana de 32,38 garrins deslletats per truja productiva i any. Aquesta  granja també ha obtingut dos Porcs d’Or en la quarta categoria, en els apartats de productivitat numèrica i garrins nascuts vius.

L’empresa Granges Terragrisa ha obtingut més premis en d’altres explotacions: Porc de Plata, en la tercera categoria i per productivitat numèrica, a la granja Can Marçal de les Masies de Voltregà; i Porcs de Bronze per taxa de parts a la granja Cabanas d’Oristà, en quarta categoria, i a la granja Alovet, de Sant Bartomeu del Grau, en cinquena categoria.

Osona, a més de Cararac, ha obtingut quatre Porcs d’Or més. Per un costat, dues granges propietat de Pinsos Sant Antoni: El Castell de Sant Pere de Torelló, en primera categoria i per nascuts vius; i Espadaler de Sant Quirze de Besora, en tercera categoria i per productivitat numèrica. La granja La Vernera de Sant Boi de Lluçanès ha obtingut dos guardons en la segona categoria, en nadons vius i productivitat numèrica.

La resta de distincions de la comarca han estat tres Porcs de bronze: un altre a Pinsos Sant Antoni i la granja Espadaler de Sant Quirze de Besora, en la tercera categoria i per nascuts vius; i dos més a la granja Sant Martí de Sant Martí de Centelles, propietat de Pinsos Grau, per nascuts vius i productivitat numèrica.

Un total de 86 explotacions de porcí de tot l’Estat optaven als premis Porc d’Or en aquesta vintena edició, en què Aragó ha resultat ser la segona comunitat autònoma en el rànquing, amb vuit granges i nou estatuetes (sis d’or, dues de plata i una de bronze). A continuació, Castella i Lleó, amb cinc estatuetes, i Castella i la Manxa i Navarra, amb tres estatuetes. La Rioja, el País Basc, Galicia i la Comunitat Valenciana han aconseguit una distinció cadascuna.

L’IRTA va crear els Premis Porc d’Or l’any 1994 amb l’objectiu de reconèixer el treball d’aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç, i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaces de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d’aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí espanyol.

L'IRTA és un institut d'investigació de la Generalitat de Catalunya, adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural. La seva missió és la de contribuir a la modernització, competitivitat i desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari i aqüícola.

Llistat amb totes les granges guardonades

Més informació dels Premis d'Or