L'ANC fixa a Seva la pregunta: «Vol que Catalunya sigui un Estat independent?»

L'Assemblea Nacional Catalana formalitza la seva proposta de pregunta per a la consulta, i demana una llista unitària a les europees i un govern de concentració "si és necessari"

EP
23 de novembre del 2013
Carme Forcadell, en el seu discurs a Seva
Carme Forcadell, en el seu discurs a Seva | Oriol Roca
Carme Forcadell, en el seu discurs a Seva. Foto: Oriol Roca

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha presentat aquest dissabte la Declaració de Novembre, un document que considera "irrenunciable" fer la consulta sobiranista el 2014, preferentment abans del 31 de maig com marca el full de ruta de l'entitat, i proposa la pregunta: 'Vol que Catalunya sigui un Estat independent?'.

El document, que s'ha presentat en un acte aquest matí a Seva, remarca que la pregunta ha de ser directa i clara i interpel·lar explícitament sobre la independència de Catalunya: "Qualsevol altra possibilitat seria un frau, ja que el resultat no seria determinant".

L'ANC veu necessària la màxima unitat d'acció entre les institucions catalanes, la societat civil i els partits polítics, i reclama que les forces polítiques catalanes posin els interessos col·lectius per davant dels interessos de partit, incloent la formació, quan calgui, d'un govern de "concentració nacional". Segons l'ANC, aquesta unitat també hauria de visualitzar-se amb la formació d'una candidatura "d'ampli espectre sociopolític, que pugui tenir el suport del màxim nombre de forces polítiques i de moviments populars", per a les eleccions al Parlament Europeu previstes per al 25 de maig de l'any vinent.
 
Els representants de l'assemblea asseguren també que, si cal, l'ANC convocarà noves mobilitzacions "per garantir el dret democràtic de la ciutadania a ser consultada de manera clara sobre el futur de Catalunya i per defensar a les institucions nacionals". En el seu discurs final, la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha reivindicat que el 2014 serà un any decisiu: "L'Estat espanyol és un estat fort, poderós, que juga brut. I nosaltres haurem de respondre amb democràcia i arguments".

"Estem segurs que les nostres institucions estan al servei del poble, però ens ho han de demostrar amb el seu compromís de dir-nos la data i la pregunta abans de finals d'any i convocant la consulta durant el 2014", ha reclamat, i ha afegit que si és així la ciutadania estarà al seu costat i, en cas contrari, tornarà a mobilitzar-se.

L'acte polític de l'ANC s'ha dut a terme al local polivalent de Seva, en el marc de la celebració del Consell Territorial i Sectorial (CTS), òrgan de debat i informació entre el Secretariat Nacional i els representants de les assemblees territorials i sectorials. Ha comptat amb l'assistència de més de 300 coordinadors d'assemblees territorials i sectorials, i diversos representants polítics, sindicals i de la societat civil, com el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep M. Vila d'Abadal; la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals; el president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont; els diputats Lluís M. Corominas (CiU) i Oriol Amorós (ERC); Laura Massana (ICV); Ernest Maragall (Nova Esquerra Catalana); i el secretari general d'Osona de la UGT, Cesc Poch.