ICV, EUiA i la CUP es posicionen contra els acords de la UVic amb universitats d'Israel

La campanya contra els convenis ja compta amb un centenar d’adhesions | Entre els signants hi ha David Fernàndez, Laura Massana, Isa Basset, Arcadi Oliveres, Txarango i Cesk Freixas

Redacció Osona.com
22 de novembre del 2013
Presentació de la campanya, a l’Espai ETC de Vic, amb Meritxell Verdaguer, representant de la campanya; Sami Abdul-Jawad, metge palestí resident a Vic; Steve Cedar, activista polític i jueu; i Pau Muñoz, membre del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a la Universitat de Vic. Foto: Complicitats que maten

L’Espai ETC de Vic va acollir el dimecres passat, 20 de novembre, la presentació de la campanya “Complicitats que matencontra els convenis de col·laboració entre la Universitat de Vic (UVic) i dues universitats israelianes, que seran els socis preferencials internacionals a la futura Facultat de Medicina. A l’acte es va fer públic el manifest on s’exposen els motius per boicotejar aquests acords signats la setmana passada. Hi van intervenir Meritxell Verdaguer, representant de la campanya; Sami Abdul-Jawad, metge palestí resident a Vic; Steve Cedar, activista polític i jueu; i Pau Muñoz, membre del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) a la Universitat de Vic.

La campanya s’ha fet pública amb un centenar d’adhesions a títol particular i una trentena de col·lectives, entre les que destaquen algunes formacions polítiques com el Procés Constituent Osona; ICV de Barcelona; les seccions d’Osona i Catalunya d’EUiA;  i la CUP de Vic, Manlleu i la nacional. Entre les persones adherides, hi trobem molts representants d’aquestes formacions, entre els que hi ha diversos diputats, com Laura Massana (ICV) i David Fernàndez i Quim Arrufat, de la CUP.  Entre la resta de persones que han signat el manifest i ha representants de molts sectors de la societat: estudiants de la UVic, Associació Casal Claret, l’advocat Antoni Iborra, la pintora Isa Basset, l’economista Arcadi Oliveres, l’exregidora i exdiputada de la CUP Georgina Rieradevall, l’escriptor Julià de Jòdar, el periodista Xavier Rius, i els músics Txarango, “Titot” Ribera i Cesk Freixas, entre d’altres. Tot i que ERC no s’hi ha adherit en cap de les seves seccions, alguns dels seus representants s’hi han apuntat a títol personal, com Eva Boixadé, alcadessa de Lluçà, i Isaac Peraire, regidor de Prats de Lluçanès.

Les intervencions de l’acte del passat dimecres es van iniciar amb una explicació sobre la iniciativa. “Es tracta d’una campanya informativa que no es planteja com un atac a la UVic ni al seu govern, sinó com una demanda perquè la UVic trenqui els acords universitats d’Israel, que  no són alienes al sistema de control institucionalitzat i fragmentació territorial a la que es veu sotmès el poble palestí”, va dir Verdaguer. “El sistema universitari i els instituts de recerca israelians estan profundament implicats en la recerca militar i els projectes de desenvolupament armamentístic”, va afegir.

Per la seva banda, el metge palestí Sami Abdul-Jawad va voler posar èmfasi a la campanya “Boicot, desinversions i sancions (BDS)”, a la que també se suma “Complicitats que maten”, i va insistir en que “no es tracta d’una campanya violenta”. Steve Cedar, per la seva banda, va enumerar algunes personalitats jueves que s’oposen a la repressió israeliana als territoris palestins i va desvincular absolutament aquest tipus de campanya amb l’antisemitisme, igual que va condemnar les polítiques d’ocupació i apartheid d’Israel als territoris palestins. Pau Muñoz, del SEPC-UVic, va tancar els parlaments.

Vinculació amb l’exèrcit i la indústria armamentística

El manifest presentat a l’acte considera que les institucions acadèmiques israelianes no són alienes al desenvolupament i manteniment d’un sistema de control institucionalitzat i fragmentació territorial a què es veu sotmès el poble palestí. “En són part necessària i imprescindible, i per això rebutgem l’acord de col·laboració que la UVic vol establir amb universitats israelianes”, diu el text. El manifest també vincula una de les universitats israelianes amb l’exèrcit i la indústria armamentística del país.

Per tot plegat, es demana al rector de la UVic, Jordi Montaña, i al president de la Fundació Universitària Balmes i alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, que reconsiderin aquests acords de col·laboració.

El manifesta vol aclarir que, “contràriament al que es diu des d’àmbits poc informats o simplement amb voluntat desinformadora, la crida al boicot internacional no busca la destrucció i/o desaparició de l’Estat d’Israel, sinó l’estricte acompliment de la legalitat internacional i el respecte pels drets humans i el dret a l’autodeterminació del poble palestí”.

Exposicions, xerrades i documentals

La campanya, a més de la recollida d’adhesions, continua ara amb un cicle d’exposicions fotogràfiques sobre Palestina, a Vic. “Dones palestines sota l’ocupació israeliana”, una exposició de la fotògrafa Patricia Bobillo que es pot veure fins al 2 de desembre a l’Espai ETC. La mostra compta també amb l’exposició “Viatge al dia a dia d’un conflicte”, que es pot visitar a la taverna La Nyàmera, i “Itinerari palestí”, que es troba al Cafè de l’Orfeó.

Pels propers mesos hi ha previstes xerrades, projeccions de documentals i més exposicions.

Aneu al web de la campanya

Manifest de la campanya

Llistat d'adhesions de la campanya

Arxivat a