El Bisbat de Vic s'estreny el cinturó

La diòcesi presenta els comptes del 2012, a la baixa, tant en l’apartat d’ingressos com de les despeses | La previsió per al 2013 tampoc és bona

Redacció Osona.com
19 de novembre del 2013
L'església del Remei de Vic
L'església del Remei de Vic | Adrià Costa
L`església del Remei de Vic, en l'acomiadament als frares franciscans. Foto: Adrià Costa

Els comptes del Bisbat de Vic corresponents a l’any 2012 suposen un moviment econòmic global d’uns 11,339 milions d’euros d’ingressos i11,572 milions de despeses, segons dades facilitades per la diòcesi. Així, el resultat final ha estat un saldo negatiu de 233.059 euros. L'ecònom del Bisbat de Vic, Joan Carles Carles, ha explicat que, malgrat aquesta situació, l'entitat ha pogut eixugar el deute gràcies al romanent positiu que la diòcesi havia acumulat d'anys anteriors, sobretot entre el període de 2003 al 2007. El Bisbat de Vic engloba parròquies de diverses comarques (Osona, Bages, Anoia, Segarra, Ripollès i Vallès Oriental).

El capítol d’ingressos ha representat un total d’11.338.624 euros que, respecte la xifra de l’any 2011 , suposa una reducció del 3%. D’aquesta xifra, l’aportació dels fidels representa un 59%; l’aportació de la Conferència Episcopal Espanyola provinent de la “creueta”, un 18%; les rendes del patrimoni, un 15%; i les subvencions, un 7%. Aquesta distribució d’ingressos està en línea amb la de l’any anterior.

Amb aquests ingressos s’ha fet front a les assignacions que reben els 145 sacerdots i 12 diaques, així com als salaris del personal seglar col·laborador, tots al servei de parròquies, moviments i serveis diocesans, i que representen el 24% de les despeses. També s’ha pagat el funcionament de més de 30 entitats diocesanes que desenvolupen les seves activitats en diferents àmbits, com l’ajuda als més desvalguts, la formació de joves i seminaristes i la conservació i difusió del patrimoni cultural, que representen més d’un 12% de les despeses. Pel que fa a les obres de rehabilitació i conservació de temples i equipaments parroquials, suposen un 15% de totes les despeses. Finalment, s’ha pogut  intervenir en els convenis per a la restauració de grans esglésies, com la Seu de Manresa i el Monestir de  Santa Maria de Ripoll, la Catedral de Vic i les esglésies del Conveni del Romànic Obert de La Caixa. La resta de despeses de funcionament representen el 36% del  total. Així el total de despeses ha estat d’11.571.684 euros, la qual cosa suposa una disminució respecte l’any anterior de més d’un 2%.  

Des del Bisbat de Vic es destaquen les importants quantitats destinades a necessitats específiques (col·lectes que es fan a les parròquies i que es destinen a entitats d’Església), com Càritas, amb 1.590.000 euros, que representa un increment d’un 13% respecte de l’any anterior, Mans Unides, amb 166.000 euros, i missions, amb 90.000 euros.

Aquesta  és la primera vegada que disminueixen els ingressos i les despeses a la vegada. Per a l’exercici 2013, la previsió no és bona. “En la situació de crisi que ens envolta es fa difícil mantenir el nivell de les col·lectes i també estem patint  l’endarreriment en els pagaments del compromisos de subvencions de les Administracions Públiques, fet que provoca dificultats de tresoreria”, expliquen des del Bisbat. “Per tant, en l’àmbit diocesà, continuem aplicant criteris d’austeritat en les despeses per tal d’intentar equilibrar el pressupost i no caure en l’endeutament per tal de cobrir els dèficits diocesans”, afegeixen.

Inauguració del nou local del Banc d`Aliments de Vic, en el que hi participa Càritas. A la foto, el bisbe Romà Casanova i l'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa