CiU, ERC i PSC congelen les taxes i els impostos de Vic enmig de forts retrets

Les ordenances fiscals per al 2014 també contemplen, entre d’altres mesures, una rebaixa del 60% per als solars buits sense edificar | ICV-EUiA, la CUP i SI carreguen contra la decisió perquè consideren que només afavorirà unes poques famílies acomodades | Crònica íntegre del ple

Pere Pratdesaba
05 de novembre del 2013
El regidor d'Hisenda, David Sala, al ple d'aquest dilluns
El regidor d'Hisenda, David Sala, al ple d'aquest dilluns | Adrià Costa
David Sala. Foto: Adrià Costa

L’equip de govern de Vic (CiU i ERC), amb el suport del PSC, van aprovar en el ple celebrat aquest dilluns la congelació de les ordenances fiscals per a l’exercici 2014, amb l’objectiu de minimitzar la pressió impositiva sobre els ciutadans, en una època marcada per la crisi econòmica. La mesura també inclou algunes bonificacions polèmiques, com la rebaixa de l’Impost de Béns Immobles (IBI) dels solars buits sense edificar, que pagaran un 60% menys.

Aquesta decisió, entre d’altres, va enfurismar la resta de partits de l’oposició, sobretot ICV-EUiA, la CUP i SI, que van carregar contra el suport del PSC a unes ordenances fiscals que consideren que estan  pensades només “per a rics” i que suposaran una reducció dels ingressos de l’Ajuntament per aquesta via de 500.000 euros. Aquestes tres formacions hi van votar en contra. PxC es va abstenir.

La majoria de impostos i taxes de l’any que ve queden congelades i fins i tot l’IBI, que és l’impost que afecta més ciutadans, es rebaixarà un pèl, i torna a caure fins al mateix valor que a l’any 2012. Així, el tipus de gravaven serà del 0'508%, quan es tracti de béns urbans, i del 0'90% quan es tracti de bens rústics. En el primer cas, el gravamen de l'any anterior era de 0'56%, la qual cosa suposa una reducció del 9%. El regidor d’Hisenda, David Sala, va explicar que amb aquesta rebaixa també es pretén pal·liar el 6% d'augment que obliga el decret del Govern espanyol. La taxa d’escombraries augmenta en 2 euros per rebut, degut a l’increment del cànon que s’ha de pagar per l’abocador.

Les noves ordenances fiscals també contemplen algunes bonificacions, que han estat aportacions proposades pel partit socialista i que finalment s’han consensuat amb l’equip de govern. És el cas de les llicències d’obres per emprenedors, que veuran reduïda la seva taxa en un 15%, o la taxa d’activitats, per aquells que vulguin iniciar un negoci, que cau un 20%.

Anna Erra, Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa Intervenció de Joan Carles Fuentes. Foto: Adrià Costa

L'impost de les plusvàlues manté la bonificació del 95% quan es tracti de transmissions de l'habitatge que afectin l’habitatge habitual o el local on hi hagi un negoci. En el cas que no sigui vivenda habitual, s’obtindrà una bonificació del 70% en el tram de zero a 300.000 euros.

A ‘preu de mercat’

El punt més conflictiu del debat, però, es va situar en els terrenys buits. En el ple del mes passat es va acordar per unanimitat demanar la revisió dels valors cadastrals de la ciutat. L’Ajuntament va fer la demanda a la Generalitat, però no es va acceptar perquè Vic no reunia els requisits i tampoc s'arribava al topall exigit. L'Ajuntament va insistir en què es revisessin almenys els solars programats que havien estat afectats pel POUM posteriors al 2005. En aquest apartat hi havia un grup de solars buits que havien vist augmentat el seu valor cadastral, "però que no s'adequava al preu real de mercat", segons va explicar el regidor d’Hisenda.

Aquesta darrera petició s’hi que s’ha fet efectiva i, a partir d’ara, els solars sense edificar, amb un valor mínim de 40.000 euros, tindran un tipus de gravamen de l'IBI aplicable del 0'75% (un 60% menys que l’exercici anterior). Així, en el termini de dos anys, aquests solars passaran a pagar el mateix que la resta de solars de la ciutat.

Marc Barnolas, Nil Puigivila i Joan Ballana. Foto: Adrià Costa

David Sala va lamentar que l’oposició, a excepció del PSC, no se sumés a les ordenances fiscals i els va criticar que ni tan sols haguessin presentat una alternativa. Per la seva banda, el portaveu del PSC, Jacint Raurell, va argumentar el seu suport a l’equip de govern perquè havia estat “sensible” a les seves propostes. El dirigent socialista també va defensar la polèmica reducció de l’IBI dels solars buits perquè havien quedat “fora de mercat, lluny de la realitat”, amb un gravamen sobre un preu que no es corresponia al real.

Les ordenances dels ‘especuladors’

Els partits de l’oposició van tenir paraules molt dures, amb dard enverinats vers el PSC en general i Raurell en particular. “Es una proposta d’un arquitecte constructor [en referència a l’activitat professional de Raurell] i lluny d’un partit d’esquerres”, va dir Iban Lapeira (SI), en un comentari que va merèixer una petita reprimenda de l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal. Lapeira també va trobar a faltar una vessant “més social” a les noves ordenances fiscals.

Tampoc es va quedar curt en les seves crítiques el portaveu d’ICV-EUiA, Xavier Tornafoch. “Les ordenances fiscals són escandaloses i només estan pensades per a una vintena de famílies riques”, va lamentar l’ecosocialista. “Vostès no han pensat que en aquesta ciutat hi viuen 42.000 famílies. Amb els diners que es deixaran de recaptar es podrien fer moltes coses”, va afegir.

“No votarem a favor d'unes ordenances pensades per afavorir propietaris i especuladors”, va dir en la mateixa línia el portaveu de la CUP, Nil Puigivila.

Intervenció d'Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa Intervenció d'Anna Erra. Foto: Adrià Costa

Raurell, per al·lusions continuades, va respondre que era d’esquerres  que els impostos es paguessin sobre el valor real de les coses, “sense revenges”, obviant que en un passat s’especulés. El dirigent del PSC va qualificar les ordenances fiscals d’ d’”equitatatives i ponderades”.

Va tancar el debat l’alcalde, que va argumentar que les ordenances fiscals estaven fetes “per afavorir la gent més necessitada, responent a les demanades recollides”.

L’oposició reclama representació a la FUB

El ple d’aquest dilluns va ser maratonià, amb molts punts a l’ordre del dia i fins a sis mocions. La sessió va durar quatre hores i 45 minuts.

Entre els punts aprovats, destaca el nomenament de la regidora d’Ensenyament Anna Erra com a representant de la corporació a la Fundació Universitària Balmes (FUB). La decisió també va rebre les crítiques de l’oposició que va argumentar que no tenia cap representant en un òrgan en el qual l’equip de govern ja n'hi té dos: Josep Arimany i Joan López. L’alcalde va argumentar que la regidora d’Ensenyament havia de ser a la universitat en el període clau que el centre està vivint en aquests moments. La proposta va tirar endavant amb els vots de l’equip de govern (ERC i CiU) i l’abstenció de PxC. La resta de partits hi van votar en contra.

El ple també va aprovar la renúncia a la condició de patró de la Fundació Osona Gastronomia, amb el vot de tots els partits i l’abstenció de PxC i SI.  Vila d’Abadal va explicar que la Fundació ja havia complert el seu objectiu de crear l’Escola d’Hostaleria d’Osona a Tona, i que per impulsar-ho se li havia donat suport en un principi.

En un altre àmbit, l’Ajuntament sol·licitarà a la Direcció General de Turisme de la Generalitat la creació de la marca “Paisatges de Barcelona” en substitució de la marca “Catalunya Central”. “La marca Barcelona és un generador de riquesa a tot el país”, va defensar Anna Erra.

En d’altres punts, es va aprovar el conveni marc de col·laboració entre l’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona per la prestació del servei d’intermediació hipotecària; i la creació del fitxer de gestió i suport als processos de la policia local (SIPCAT).

Joan López. Foto: Adrià Costa

En l'àrea esportiva, es van prendre dues decisions importants. Per un costat, es va acceptar la renúncia de la UE Vic de la concessió de la gestió del camp de futbol, que passa a ser assumida per l’Ajuntament. En aquest marc, i segons un informe que va esmentar la regidora d’Esports, Montse Rovira, s’haurien de fer reformes al camp en seguretat, funcionalitat i estètica. El ple també va aprovar la primera fase del projecte d’ampliació del Circuit d’Osona, amb un pressupost de 600.000 euros. D’aquests, 330.000 seran finançats per la Generalitat i la resta per l’Escuderia Osona, entitat que gestiona el Circuit d’Osona.

Vic, respectuosa amb la diversitat sexual

Pel que fa a les mocions, destaca el text aprovat per unanimitat contra l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia. La proposta va ser defensada per un membre del col·lectiu Talcomsom, Isàvena Opisso, que va rebre aplaudiments en finalitzar la seva presentació. La moció declara la ciutat de Vic respectuosa amb la diversitat sexual i dóna suport a la proposta de llei que tramita el Parlament. També insta l’Ajuntament, amb la col·laboració de Talcomsom, a elaborar un pla local contra l’homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, i a facilitar a través del web municipal la denúncia d’agressions de caire homofòbic i transfòbic.

El ple va aprovar una moció de suport als productes de proximitat, presentada per PxC. La proposta va rebre els vots favorables de PxC, PSC i CiU. SI i ERC es van abstenir i la CUP hi va votar en contra (el regidor d’ICV-EUiA estava absent a la sala en el moment de la votació). També va tirar endavant la moció presentada per ERC de suport a Carles Mateu Blay i contra els atacs lingüístics al País Valencià. Tots els partits hi van votar a favor menys PxC i PSC, que es van abstenir.

El ple, en canvi, no va donar llum verda a una altra moció de PxC, de condemna del terrorisme, ni tampoc a la de la CUP, sobre la celebració d’assemblees municipals obertes. Des de l’equip de govern es va considerar que ja hi havia prou canals de participació ciutadana establerts i que el calia era poternciar-los, no crear-ne de nous.

Foto: Adrià Costa David Sala parla amb l'interventor, Josep Sagí. Foto: Adrià Costa

La CUP va retirar dues mocions que tenia previstes, una del conflicte laboral d’Esfosa, que ja s’ha solucionat, i una segona sobre un dels mossos imputats pel cas de la detenció al Raval de l'empresari Juan Andrés Benítez, que va acabar morint. El mosso, que en principi havia de ser traslladat a Vic, ha estat retirat de servei.

EL PLE, EN BREU

Alguns veïns s’han queixat de les activitats i els sorolls al Bar El Xarrup del carrer Pare Huix. La Guàrdia Urbana ho està controlant.

Toni Serrat va viatjar a Senegal a fer la supervisió d’un projecte tècnic, en substitució de Joan López, que no hi podia anar. El viatge va costar al voltant de 1.300 euros, va explicar el regidor a instàncies de la CUP.

A finals d’any estarà enllestida la deixalleria virtual, que es va aprovar en el ple del març passat, via moció de la CUP.

La CUP es queixa que no s’han complert els acords de diverses mocions: avortament, UCFR, cooperativisme...

Mari Moyano, Jacint Raurell i Marc Barnolas. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament ha pagat l’IVA i l’IRPF del tercer trimestre a l’Agència Tributària Catalana.

El Museu Episcopal de Vic és el tercer menys visitat de tota la demarcació de Barcelona, diu Xavier Tornafoch. Tot i això, Anna Erra considera que la gestió del centre és bona, i que s’estan generant un seguit de “projectes engrescadors” que podrien fer augmentar el nombre de visitants.

L’Ajuntament impulsarà un pla de comunicació per explicar la proposta de recollida de deixalles porta a porta.

SI va proposar una consulta popular sobre la proposta del porta a porta. L’alcalde no ho va acceptar, perquè té clar que Vic “necessita” aquest tipus de recollida.

El ple, en directe pel Twitter (PDF)



Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa    Josep Rafús i David Sala. Foto: Adrià Costa