Una pàgina de Facebook recopila més de mil fotos de la història recent de Borgonyà

L’antropòleg Jaume Amargant impulsa un gran arxiu fotogràfic amb imatges que abasten tot el segle XX | Uns peons construint un camí o la inauguració del rellotge de l’església, algunes de les relíquies que s’hi poden visionar

Pere Pratdesaba
05 de novembre del 2013
Un carboner, durant la dictadura franquista
Un carboner, durant la dictadura franquista | Borgonyà Memory
Una de les imatges recopilades per Borgonyà Memory, amb un carboner.

Tot va començar fa prop d’un any, en una conversa informal amb la seva germana Marta. En Jaume Amargant li va proposar penjar a Internet unes fotos que van aparèixer de Borgonyà, dels anys 60. La iniciativa va resultar un èxit.

Des de llavors, en Jaume, antropòleg nascut a Borgonyà, no ha parat d’entrar fotografies històriques a Internet, en un Facebook el qual ha batejat amb el nom de Borgonyà Memory. La criatura s’ha fet gran i a hores d’ara ja acumula més de 1.000 instantànies, des dels primers anys del segle XX fins a començaments del segle XXI. També n’hi ha una del segle XIX, en concret, de l’any 1898.

Les fotos d’aquest gran arxiu, amb un gran valor històric, estan ordenades per temes i dates: casaments, excursions, festes de reis, comunions, partits de futbol, vivendes, soldats... Si escarbeu una mica, s’hi poden visionar vertaderes relíquies, com una representació teatral de “La Ventafocs” (1950), uns peons construint camins rurals (1930) o la inauguració del rellotge de l'església de Borgonyà (1955), entre d’altres. En teniu una petita mostra en aquesta galeria que en Jaume ha cedit a Osona.com.

En Jaume recupera les fotografies directament de les famílies del poble, en recopila la informació necessària, les escaneja i les penja al Facebook, convenientment explicades. “Vaig directe a les fonts”, diu orgullós. La recuperació de material ha estat relativament senzilla des dels anys vint fins a la guerra civil espanyola. Llavors, en Jaume explica que la quantitat de fotos que es van fer va baixar durant un anys i reconeix que omplir el buit d’aquest període tèrbol de la nostra història contemporània ha estat força “complicat”.

L’objectiu principal de l’arxiu és la recuperació de la memòria històrica més recent del nucli de Borgonyà i la vida al voltant de la fàbrica Fabra i Coats. Tot i això, també té un component “etnogràfic”, segons en Jaume.

La ubicació a Facebook permet dotar l’arxiu d’un valor addicional ja que es pot complementar amb la interactivitat dels usuaris, alguns d’ells fins i tot protagonistes de les fotografies. “Els avis s’han bolcat i participen a la pàgina, amb molts comentaris”, explica en Jaume.

Galeries de fotos del Facebook Borgonya Memory

Facebook Borgonya Memory