Olost es converteix en la capital del bandolerisme

La Fira d’en Rocaguinarda arriba amb la novetat d’un centre d’interpretació dedicat al bandoler del Lluçanès | El certamen mobilitza més de dos-cents voluntaris

Redacció Lluçanès.com
30 d'octubre del 2013
Bandolers, a la Fira d'en Rocaguinarda d'Olost
Bandolers, a la Fira d'en Rocaguinarda d'Olost | Adrià Costa
Perot Rocaguinarda i els seus bandolers, aquest diumenge a la Fira d`Olost. Foto: Adrià Costa

Olost celebrarà el proper diumenge, 3 d’octubre, una nova edició de la Fira d’en Rocaguinarda. Un seguit d’activitats intentaran, al llarg de tota la jornada, fer reviure un dels episodis més arrelats en la memòria popular del Lluçanès: el bandolerisme de l’època del barroc, a través de la figura de Perot Rocaguinarda, considerat –juntament amb Serrallonga- el bandoler català més popular i al mateix temps el més  internacional. El dissabte, 2 d’octubre, ja s’escalfaran els motors amb un correfoc i una projecció de diapostives.

La fira d’enguany –que mobilitza un total més de dos-cents voluntaris del poble, tant a títol personal, com vinculats a diferents entitats i col·lectius- incorpora algunes novetats. Destaquen en aquest sentit cinc quadres escènics de nova creació, destinats a evocar de manera amena el context històric del segle XVII, l’època del bandolerisme i la bruixeria per excel·lència, dos fenòmens amb una especial incidència al Lluçanès.

Al llarg del matí i de la tarda se succeiran diferents espectacles de carrer, que recrearan escenes com una tortura pública, un exorcisme, un altercat entre nyerros i cadells (els dos bàndols armats en què estava dividida la societat de l’època), un xarlatà i un diàleg entre Quixot i Sancho, a través del qual s’intentarà evocar el personatge literari de Rocaguinarda, present a la novel·a de Cervantes.

La dimensió literària de Rocaguinarda

L’edició d’enguany de la fira incorpora com a principal novetat l’Espai Perot Rocaguinarda, un centre d’interpretació estrenat recentment, dedicat al popular bandoler. El nou equipament serà obert al públic al llarg de tot el matí, dissabte i diumenge.

Situat al carrer de les Escoles, l’Espai Rocaguinarda ofereix una visió de conjunt de la figura del bandoler lluçanès, nascut a Oristà el 1582 i mort a Nàpols en data indeterminada. Per mitjà de textos, imatges, objectes i projeccions audiovisuals, el nou equipament -produït per l’empresa Transversal, amb la col·laboració de CatEmocionsaborda aspectes relacionats no tan sols amb la biografia real del personatge històric de Rocaguinarda, sinó també la seva dimensió literària, que fa que sigui present en l’obra d’escriptors de renom com Cervantes, Lope de Vega, el Rector de Vallfogona, Verdaguer i Maragall, alguns dels quals eren contemporanis del mateix bandoler.

L’Espai també ofereix un recorregut per la vessant llegendària de Rocaguinarda, a través de la qual el bandoler esdevingué -fins i tot en vida seva- un personatge mitificat, que la cultura popular va convertir en una mena de Robin Hood a la catalana, amb fama d’honrat i justicier. Tampoc no hi falten referències als boscos del Lluçanès i a d’altres indrets de Catalunya que van ser escenari, entre els segles XVI i XVII, de les accions de Rocaguinarda i la seva quadrilla. El nou equipament tampoc no passa per alt la figura –possiblement fictícia- de Mercè de Pecanins, la promesa del bandoler, que simbolitza el lligam entre Rocaguinarda i Olost, un lligam que té la seva plasmació més popular en la parella de gegants del municipi, que també es poden veure a l’Espai.

Programa d’actes de la Fira d’en Perot Rocaguinarda


--------------------------

Galeries de fotos
- Fira d'en Rocaguinarda (2012)
- Fira d'en Rocaguinarda (2011)
- Fira d'en Rocaguinarda (2010)
- Fira d'en Rocaguinarda (2009)
- Fira d'Olost (2007)
- Fira d'Olost (2005)


El centre d'interpretació dedicat a Perot Rocaguinarda.