El descarrilament a Sant Andreu Arenal complica l'inici d'una setmana de vaga

L'accident va provocar tres ferits lleus i continua obligant a desviar els trens | Dos sindicats convoquen 14 dies d'aturada, onze de les quals parcials, a partir d'avui i fins al 20 de desembre

Redacció Osona.com
28 d'octubre del 2013
Descarrilament a l'estació de SAnt Andreu Arenal.
Descarrilament a l'estació de SAnt Andreu Arenal. | Pol Amorós
Descarrilament a l`estació de SAnt Andreu Arenal. Foto: Pol Amorós

L’últim vagó d’un comboi de la línia de Puigcerdà, amb sis-cents passatgers i provinent de la Tor de Carol, va descarrilar aquest diumenge, pocs minuts després de les vuit de la tarda, a l’estació de Sant Andreu d’Arenal de Barcelona. A conseqüència de l’accident, els trens de la línia R3 direcció Barcelona han circulat fins a les nou del matí desviats per les estacions de Sant Andreu Comtal i Clot-Aragó. Hores d'ara però ja s'ha recuperat la normalitat després de finalitzar els treballs per reparar la via i treure el comboi sinistrat.

El dia es preveu complicat, més si tenim en compte que apartir d'aquest dilluns la CGT i el Sindicat Federal Ferroviari (dos sindicats que no són els majoritaris) han convocat un total de 14 jornades de vaga per aturar el que consideren “la destrucció del ferrocarril públic”.

L'accident d'ahir va provocar tres ferits lleus i es va produir en el moment que el comboi entrava a l'estació. Els ferits van ser atesos a la mateixa estació pels serveis mèdics d'emergència (SEM) i finalment traslladats a centres sanitaris. Es manté el seu pronòstic lleu per contusions, erosions en una mà, crisi d'ansietat i fins i tot inhalació de fum perquè s'hauria activat accidentalment un extintor.

Adif i Renfe ja han obert una investigació per a determinar les causes que han originat aquesta incidència. Ricard Font, secretari d'Infraestructures i Mobilitat, va afirmar des del lloc dels fets que l'accident el va produir un mal funcionament en el canvi d'agulles, provocat probablement per un error humà.

Renfe i Adif estan informant d’aquesta incidència a través de megafonia de trens i estacions, serveis SMS, Twitter @rodalies, als telèfons d’informació 900 41 00 41 i als webs www.rodaliesdecatalunya.cat i www.renfe.es. També s'ha mobilitzat personal d'informació per les estacions de les línies afectades per informar els viatgers. A més s'ha destinat maquinària com el tren-taller i personal especialitzat per treballar en l'encarrilament del cotxe descarrilat.

Segons ha relatat un passatger del tren a Osona.com, el comboi va frenar bruscament en el moment d'entrar a l'estació, "provocant la caiguda d'alguns passatgers". Tot seguit es va començar a veure molt de fum, fet que va espantar "part del passatge". En aquest moment, el revisor va cridar que tothom sortís del tren i va desbloquejar les portes. Segons el testimoni, que indica que el tren "anava molt ple", algunes persones s'haurien pogut fer mal en el moment "de sortir tots corrent per l'andana". L'andana va ser evacuada i els passatgers van poder accedir ràpidament al carrer.

Al lloc dels fets s'hi van traslladar diverses ambulàncies del SEM, així com dotacions de Bombers de Barcelona i Mossos d'Esquadra.

Vaga de caràcter parcial

De les aturades de vaga previstes onze són de caràcter parcial –en diverses franges- mentre que tres (31 d'octubre i 5 i 20 de desembre) són de 24 hores. De moment, només s'han facilitat els horaris de Rodalies de dilluns i dimarts en els quals, a banda de diverses modificacions, s'eliminen un total de quatre trens amb sortida des de Vic.

Les mobilitzacions de dos dels sindicats de ferrocarrils pretén aturar la divisió de les dues companyies ferroviàries Renfe i Adif en quatre i dues societats, respectivament. A més, volen denunciar la “destrucció d'ocupació” que pot patir el sector.

Per aquest motiu han convocat fins a 14 jornades de vaga entre el 28 d'octubre i el 20 de novembre. En els casos del 28, 29 i 30 d'octubre; així com 4, 8, 11, 15, 18, 22, 25 i 29 de novembre es tracta d'aturades parcial en les franges de matí, migdia i nit. En canvi, els dies 31 d'octubre, 5 i 20 de desembre la vaga serà de 24 hores amb serveis mínims del 66% en hores punta i del 33% la resta  de la jornada.

Horaris vaga dilluns 28 d'octubre (PDF)

Horaris vaga dimarts 29 d'octubre (PDF)

 

La línia 3 de Rodalies, al Twitter / #Rod3 

Informació actualitzada, des del web de Rodalies