La comunitat educativa es mobilitza contra la llei Wert i les retallades

Aquest dijous hi ha convocada una vaga a nivell estatal que afecta des de guarderies fins a universitats | Osona ha organitzat dues manifestacions i una consulta popular

Pere Pratdesaba
23 d'octubre del 2013
La Consulta Ciutadana per l'Educació a Vic
La Consulta Ciutadana per l'Educació a Vic | Adrià Costa
Un jove participant a la Consulta Ciutadana per l'Educació, aquest matí a Vic. Foto: Adrià Costa

Aquest dijous, 24 d’octubre, hi ha convocada una vaga a l’ensenyament a nivell estatal, per protestar contra la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (LOMCE), que impulsa el ministre José Ignació Wert, i, en clau catalana, contra la llei d'Educació de Catalunya (LEC) i les retallades que s'apliquen des de fa tres anys. La jornada d'aturada afecta tant l'educació pública com la concertada i estan cridats a participar-hi des de les guarderies i escoles de primària fins a instituts, universitats i centres d'educació especial, inclosa tota la comunitat educativa, o sigui, pares, mestres i alumnat.

El seguiment de la vaga es preveu força massiu. A la majoria de centres les classes no es desenvoluparan amb normalitat i ja hi ha previstos uns serveis mínims, els habituals en aquests casos (la Generalitat encara no els ha fet públics).

A Catalunya, ja s’hi han sumat els sindicats principals d'ensenyament USTEC-STEs, CCOO i CGT, i la coordinadora d’entitats cíviques i educatives Som.escola, entre d’altres. La principal federació de pares d'alumnes de Catalunya, la Fapac, i el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), que agrupa sindicats, associacions de pares d'alumnes, estudiants i moviments de renovació pedagògica no han fet una crida a la mobilització, però hi donen suport.

Pel que fa a Osona, hi ha convocades dues concentracions sota el lema "Ni LOMCE, ni retallades, aturem la LEC". La plataforma L’educació és futur fa una crida a participar amb una samarreta groga a la concentració d’avui dimecres, 23 d'octubre, a partir de les sis de la tarda a la plaça Major de Vic, vigília de la vaga d'ensenyament. A més a més, durant tot el dia, de les deu del matí a les sis de la tarda, hi haurà instal·lada una urna a la plaça del Carbó per recollir opinions per a la Consulta Ciutadana per l'Educació, una campanya que es realitza a tot l’Estat. Representants de la plataforma L'escola és futur, organitzadora d'aquesta consulta, asseguraven a les 12 h del migdia que la "participació ha estat alta". Els organitzadors també insten a participar en la manifestació que es farà a Barcelona, dijous dia de la vaga, que sortirà a dos quarts d’una del migdia de la plaça de la Universitat i en la qual estan "esperançats". 

A més, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, SEPC, ha convocat la segona mobilització que es farà a Vic "contra l'ofensiva espanyolista i mercantilitzadora" de la llei Wert. En aquest cas, la concentració es farà a dos quarts d’onze del matí, també a la plaça Major, el mateix dia de la vaga, 24 d’octubre.

Pel que fa a la LOMCE, algun centre educatiu consultat per Osona.com, com l’escola Era de Dalt de Tona, considera que és “una llei innecesària, elaborada d’esquenes als professionals de l’educació, de les famílies i de la societat, sense cap tipus de consens”. A més, critica que desapareguin les assignatures d’Educació per la Ciutadania i Filosofia i, en canvi, es blinda la Religió (avaluable a l’expedient final). Sense oblidar l’atac directe al català: “La LOMCE vol acabar amb el model lingüístic de l’escola catalana. El català passa al mateix nivell que les terceres llengües darrera l’anglès i el castellà”.

La LOMCE inclou itineraris diferenciats a l’ESO, de manera que alguns alumnes als 13 anys “ja tindran molt difícil poder arribar a la universitat”, apunten des de l’escola tonenca. “La LOMCE suposa la fi del model d'escola com a garantia de la igualtat d’oportunitats i la cohesió social i obre la porta a la privatització de l’educació pública”, afegeixen.

Per últim, es considera que es retrocedeix en el procés de democratització del sistema educatiu, ja que el consell escolar passa a ser consultiu.

La vaga a Osona ja va viure divendres passat, 18 d’octubre, alguns actes previs reivindicatius, com a l’Escola Lluçanès de Prats, on els alumnes i professors es van vestir de groc.

Acte reivindicatiu de l'Escola Lluçanès, a Prats, el passat divendres. Foto: Yolanda Roset  

La plataforma L'escola és futur ha organitzat la Consulta Ciutadana per l'Educació. Foto: Adrià Costa
Arxivat a