Els ocellaires reclamen que s'aixequi la prohibició de caçar ocells amb vesc

El col·lectiu mostra el seu ennuig en un acte reivindicatiu entre Sant Vicenç de Torelló i Torelló | Si no es canvia la llei, consideren que la seva activitat està en perill d'extinció

Redacció Osona.com
15 d'octubre del 2013
Els ocellaires, amb unes pancartes reivindicatives
Els ocellaires, amb unes pancartes reivindicatives | Adrià Costa
Els ocellaires reclamen poder tornar a caçar amb vesc. Foto: Adrià Costa

Aquest dissabte, 12 d’octubre, es va celebrar una trobada d’ocellaires de la comarca d’Osona, en uns terrenys entre Torelló i Sant Vicenç de Torelló, per tal de posar de mostrar el malestar de tot el col·lectiu cap als dirigents polítics i cap a l’administració,  “per la seva falta de sensibilitat envers aquesta afició centenària”, segons una nota emesa pels mateixos manifestants. La protesta va consistir en un esmorzar per a tots els assistents i una recreació de com es capturaven els ocells anys enrere.

Els ocellaires reclamen a l’administració que es torni a regular la captura en viu de petites quantitats d’ocells fringíl·lids, per a la seva futura participació en els concursos de cant. Una altre reivindicació és la de defensar i demanar que se’ls permeti la utilització del mètode de captura del plançó amb vesc, com a mètode tradicional de la Catalunya Central i interior. “Bona part del futur del nostra col·lectiu passa per què es torni a regular la utilització d’aquest art de captura. Sense ell, la viabilitat d’aquesta activitat serà residual”, diuen els ocellarires.

L’any 2010 va quedar en suspens temporal aquesta pràctica, i després de tres anys, no s’ha fet cap pas per poder tornar a regular la captura en viu i la possessió dels ocells fringíl·lids. “Polítics com el senyor Ramon Espadaler varen prometre i comprometre’s a que, amb voluntat política es podia tornar a formalitzar aquesta activitat. Però tres anys més tard, els passos fets per l’administració són minúsculs i les traves administratives majors”, expliquen, indignats.

Per tot això, els ocellaires han decidit sortir al carrer a expressar el malestar cap a la Conselleria d’Agricultura en particular i cap a l’administració catalana en general.

Moltes societats ocellaires d’Osona es varen fundar a mitjans del segle XIX, per tant ja han complert més de 165 anys d’antiguitat. En el cas que la captura en viu segueixi essent qüestionada, aquestes entitats es veuran obligades a desaparèixer com a tal, opinen els manifestants.

L’activitat ocellaire consisteix en la captura en viu, sempre en viu, d’un petit nombre d’ocells fringíl·lids mascles, per a la seva futura participació en els concursos tradicionals de cant d’ocells. “Cal destacar, però, que dels pocs ocells que ens permeten capturar en viu, la gran majoria es tornaran a alliberar al medi natural als pocs mesos, perquè no reuniran prou habilitats en el cant per poder participar en els certàmens d’ocellaires. Aquest fet de capturar i tornar a alliberar, comporta que es pugui parlar d’una activitat prou sostenible amb les espècies i amb el medi natural”, defensen el grup d’ocellaires.

Captura versus cria en captivitat

L’administració vol substituir la captura en viu per la cria en captivitat d’aquestes espècies. Els ocellaires veuen aquesta mesura força inviable, ja sigui per l’enorme dificultat de criar aquests ocells salvatges en gabials petits, com per la possible picaresca que es pugui originar amb aquesta nova modalitat.

“Aquests 2013, l’Institut Català d’Ornitologia ha elaborat un estudi pràctic per determinar el grau de viabilitat de la cria en captivitat de les quatre espècies d’ocells que se’ls permet posseir. S’han posat amb gabials 20 parelles reproductores adultes de cada espècie d’ocell, i els resultats obtinguts després de la temporada de cria han estat desastrosos”, expliquen.

També cal tenir amb compte que actualment la compra-venda d’ocells esta prohibida per llei, però si s’introdueix la cria en captivitat com alternativa a la captura en viu,  automàticament els ocells criats o “suposadament criats” en captivitat pels ocellaires, es podran comprar i vendre, ja que aquesta nova pràctica farà que el comerç sigui totalment legal, com passa amb els canaris. “Aquest fet originarà un tràfic i un comerç legal d’aquestes espècies”, opinen.

Els ocellaires consideren que el millor és el control per part de l’administració sobre una afició que es basi únicament en que cada ocellaire capturi el seu nombre reduït d’ocells assignats i els entreni per participar als concursos. Tot sense cap tipus d’ànim de lucre i amb la compra-venda prohibida per llei, ja que no es podria controlar aquesta alternativa de la cria en captivitat, on identificar la procedència dels exemplars es faria molt difícil i es podria fer negoci amb una compra-venda legal dels ocells suposadament criats en captiveri.

‘El per què d’una activitat centenària’, article enviat pel col·lectiu d’ocellarires (PDF)

Arxivat a