Unes 7.000 espelmes clamen a la plaça de Vic per un nou estat d'Europa

L'assemblea local de l'ANC organitza un altre acte sobiranista de gran format, amb un munt d'actuacions | El vent ha fet la guitza però no ha aconseguit tombar la composició

Redacció Osona.com
11 d'octubre del 2013
La composició d'espelmes s'ha culminat a les deu de la nit
La composició d'espelmes s'ha culminat a les deu de la nit | A. Costa
Malgrat el vent, s'ha pogut completar el mapa. Foto: Adrià Costa

Unes 7.000 espelmes han dibuixat aquest divendres, 11 d’octubre, el mapa del continent europeu a la plaça Major de Vic, en el marc de l'acte “Encén la flama”. La iniciativa estava impulsada per l’ANC Vic, amb l'objectiu d'internacionalitzar el procés sobiranista. L'any passat ja es va encendre una estelada de 8.000 espelmes, també a la plaça Major de Vic . Força gent, tot i la bona fresca que ha fet durant tota la jornada.

No ha estat una tasca fàcil. En principi, els organitzadors tenien un ull posat al cel, després de les quatre gotes que havien caigut a mig matí. Descartada la pluja, ha aparegut un altre problema inesperat: el vent, que feia volar els gots que havien d'aguantar les espelmes. Per solucionar aquest primer inconvenient,, s'ha decidit posar una mica de sorra als culs de got. Ha funcionat. El segon contratemps ha aparegut a l'hora d'encendre les espelmes, que s'apagaven amb el vent.

Mica a mica, però, s'ha anat creant una composició gegantina amb flames, que s'ha aconseguit culminar uns minuts després de les deu de la nit. Les espelmes a dins d'uns gots blaus dibuixaven un mapa d’Europa, i les grogues i vermelles, la part de Catalunya, amb una senyera. Al centre del mapa unes espelmes blanques escrivien la llegenda: “Catalonia, the next state in Europe”.

En aquest moment, s'ha viscut el punt culminant i més emotiu de l’acte, amb gairebé la totalitat de les espelmes enceses i amb les corals interpretant el Cant de Joia de Beethoven. Al torn de parlaments hi ha pres part Miquel Calçada, comissari dels actes commemoratius dels 300 anys del 1714. Uns minuts més tard, han tornat a aparèixer quatre gotes per tancar la vetllada. Pluja per obrir i per tancar, i vent per amenitzar.

Una festa de quatre hores

Es preparatius de l’encesa han començat a primera hora del matí. Tot i això, les activitats dedicades al gran públic han arrencat a les sis de la tarda, quan unes 15 persones procedents de diverses nacionalitats han llegit en la seva llengua un manifest en el qual s'han adreçat als seus conciutadans, als seus governs i als mitjans de comunicació del seu país d'origen perquè treballessin pel reconeixement del dret a decidir el futur de Catalunya.

Els voluntaris han començat a posar les espelmes a primera hora de la tarda. Foto: Adrià Costa

A les vuit tocades del vespre s'han iniciat les intervencions musicals amb la ironia fina de Quim Vila, La Nova Euterpe, amb el seu espectacle “La deplorable història dels catalans” i amb la participació de sis corals que han interpretat un repertori de cançons patriòtiques que han finalitzat amb el Cant de Joia de Beethoven, just abans de l'encesa final de les espelmes. En total, hi ha hagut prop de 130 cantaires. A més a més, han acompanyat les corals alguns membres de la banda de l'Escola de Música de Vic.

A l'entrada de la plaça Major, pel carrer Verdaguer, s'hi han instal·lat unes quantes parades amb productes independentistes.

La jornada ha estat possible gràcies a la col·laboració dels ciutadans que han adquirit per 1 euro butlletes numerades. Des de feia dues setmanes, aquestes participacions es podien adquirir a la parada que cada dissabte té l’ANC al mercat de Vic, així com en nombrosos establiments comercials de la capital d’Osona.

També ha estat possible gràcies a la cinquantena de voluntaris que des de primera hora del matí ha posat a punt la plaça Major de Vic per fer l’encesa i ha vetllat pel correcte desenvolupament de l’acte fins al seu final.

L’encesa d’espelmes ha constituït el tercer esdeveniment que s’organitza en el marc dels actes que promou la Comissió Osona2014 , entitat que coordina l’agenda d’activitats destinades a la commemoració del tricentenari de 1714.

Oriol Brussosa, Miquel Saborit, Josep Fabregó, Jesús Plamchart i Joaquim Domènech, consultant el plànol, aquest matí. Foto: Adrià Costa