David Airob: «Un bon reportatge fotogràfic ha d'explicar una història»

L'antic cap de fotografia de “La Vanguardia” explica a Vic les claus del seu treball periodístic | A l’acte també es presenta el nou web de fotos de Nació Digital

Pere Pratdesaba
06 d'octubre del 2013
David Airob, aquest dissabte a la Tralla.
David Airob, aquest dissabte a la Tralla. | Josep Maria Montaner
David Airob, aquest dissabte a la Tralla. Foto: Josep Maria Montaner

El fotoperiodista David Airob, cap de fotografia de La Vanguardia entre 2007 i 2010, i actualment professional d'aquest diari, va oferir a Vic aquest dissabte, 5 d’octubre, la xerrada "La coherència visual dins del reportatge fotogràfic". L’acte es va fer a les set de la tarda i va omplir la llibreria La Tralla.

Airob va mostrar el treball d’alguns dels fotoperiodistes que l’han inspirat en la seva tasca i va desglossar el procés d’elaboració d’un reportatge fotogràfic, amb alguns exemples propis. Els jocs amb les ombres i la llum, el color, la geometria o fins i tot algun toc humorístic en la composició van ser alguns dels punts tractats a la dissertació.

Per fer un bon reportatge, el fotògraf considera que no es pot mostrar simplement com són les coses, i s’ha d’anar una mica més enllà. A més, el treball ha de tenir un mateix fil narratiu, “una coherència”, alhora de presentar les imatges, amb enfocaments, colors i òptiques semblants. Però la clau de tot plegat, segons Airob, és que el fotògraf “ha d’explicar una història”.  “A vegades volem abastar molt i no cal. Una petita història de la vida quotidiana pot funcionar. Històries que les tenim molt a prop i no ens en donem compte”, va apuntar.

Web de fotos i mostra de fotografia documental

En el mateix acte, va tenir lloc la presentació del nou web temàtic del diari Nació Digital, que agrupa en un sol lloc unes 500.000 fotografies publicades en el mitjà durant els seus més de 17 anys de funcionament. La plataforma compta amb un cercador potent i servirà per “posar una mica d’ordre”, tal com va explicar el cap d’imatge del Grup Nació Digital, Adrià Costa. També va ser present a la taula el director de Nació Digital , Salvador Cot.

L'acte formava part de la primera "Mostra descalça de fotografia documental", que té lloc a Vic del 5 al 12 d'octubre. La mostra està dirigida pel fotoperiodista vigatà Sergi Cámara, també present a la taula de la presentació, i neix amb la intenció de donar a conèixer treballs contemporanis de fotoperiodisme d’arreu del món. Es poden veure 70 peces, tant de fotògrafs de prestigi com d'emergents catalans, de l’Estat espanyol i de Brasil. Les exposicions es mostraran al llarg de la Rambla del Passeig, utilitzant el mobiliari urbà.

Hi haurà treballs com "Síria, any zero", "La violència a Caracas", "Les religions a través dels seus pelegrinatges", "Els 65 dies de la resistència minera", "El treball esclau a la frontera d’Europa", "Separació d’una favela de Rio de Janeiro amb un mur" i "El fenomen de la immigració, des de la perspectiva del que es queda."

La majoria dels fotògrafs que exposen a la mostra compten amb una llarga trajectòria, ja que han obtingut diversos premis internacionals com el Pulitzer, Picture of the year o World Press Photo, i han publicat reportatges a les revistes nacionals e internacionals més prestigioses.

La mostra ha comptat amb les col·laboracions de CentreVic, que crearà una col•lecció de fotografies de la Mostra en diferents cartells que estaran penjats a les botigues.

Més informació de la mostra



-------------------------------------------------------------------------------------------------

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

El conferenciant: David Airob

David Airob (Barcelona, 1967) es fotògraf del periòdic La Vanguardia , del qual ha estat redactor en cap de fotografia del 2007 al 2010. A partir de la seva incorporació el 1990 ha cobert per aquest diari tot tipus d'informacions, des de campanyes electorals fins a Jocs Olímpics i Campionats mundials de futbol. En paral·lel, ha desplegat projectes fotogràfics personals, que han obtingut distints premis, com el World Photography Award pel seu treball al Centro Niemeyer, d'Avilés, o el primer premi en el recent POY Latam, en la categoria de “Religió, cultura i  tradicions”.

Le seves imatges han estat publicades en revistes internacionals com Time , Paris-Match , Der Spiegel , etc.

Co-fundador del Centre de Fotografia Documental de Barcelona, ha realitzat masterclass, workshops i conferències en diversos centres de formació d'universitats espanyoles. També ha estat membre dels jurats en concurs fotogràfics como el certamen Fotopress. Els seus treballs s'han mostrar en exposicions individuals i llibres. És responsable del bloc sobre fotoperiodisme i edició gràfica TheWside.
.Sergi Cámara, Salvador Cot, Adrià Costa i David Airob. Foto: Josep Maria Montaner
Arxivat a