Els meteoròlegs confirmen que un petit esclafit va arrasar el nord d'Osona

El potent fenomen va començar al Lluçanès, va baixar cap al Voltreganès i va continuar fins a la Vall del Ges i Roda de Ter | A Torelló es podria haver format un petit tornado

Pere Pratdesaba
05 d'octubre del 2013
Un arbre caigut a sobre d'un cotxe, a Manlleu
Un arbre caigut a sobre d'un cotxe, a Manlleu | Adrià Costa


Un home treballa per treure un arbre que ha caigut sobre un cotxe a Manlleu Foto: Adrià Costa
  
Les tempestes que van afectar aquest divendres a la tarda el nord d'Osona, durant vint minuts, van ser un petit esclafit, segons han informat diversos serveis meteorològics i tal com ha confirmat a Osona.com el meteoròleg Manel Dot. Un esclafit és un fenomen meteorològic molt potent, que sol causar força destrosses. Són els típics nuvols de tempesta, amb forts corrents a l'interior, on a causa d'aquest remolí intern arriba un moment que es trenca la base i cau tot de cop, pluja, vent, calamarsa... I quan arriba a terra ho arrasa tot en forma de ventall, en la mateixa direcció.

Això és el que es va poder comprovar en diversos camps de blat de moro de la Gleva, on l'esclafit només va deixar el pal i ho va tombar tot en una mateixa direcció, explica Dot. Segons el meteoròleg, l'esclafit va començar a dalt del Lluçanès, va baixar cap al Voltreganès i va continuar cap a la Vall del Ges, afectant amb virulència les poblacions de Manlleu, Torelló, Sant Pere de Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Roda de Ter sobretot.

Encara no està confirmat però també es podria haver produït un petit tornado a dins de Torelló, on alguns veïns van veure un embut. Un tornado és un remolí que quan arrasa alguna zona llença tot el que troba en totes direccions.

Aquest matí, el nord d'Osona va recuperant la normalitat després que ahir moltes poblacions es quedessin sense electricitat durant algunes hores. La incidència va afectar uns 10.000 abonats de Torelló i Manlleu, poblacions on a hores d'ara ja sembla que ha tornat la llum arreu (a la zona de Rocaprevera de Torelló, la normalitat s'ha restablert a les dues de la matinada).

En alguns punts com Vilanova de Sau, encara hi ha una part de la població sense electricitat, tot i que sembla que podria ser una avaria de caràcter local i que es podria solucionar al llarg del matí. A causa de l'avaria en aquesta zona, on hi ha una antena, dues emissores de ràdio de la comarca, Ràdio Vic i El 9FM, han patit interrupcions i a hores d'ara no poden emetre.

L'esclafit va actuar amb molta potència i, per exemple, va deixar 5,2 litres a Tavèrnoles i registres de 91,7 km/h de cops de vent, un rècord a MeteoTavèrnoles. Els serveis d'emergència havien rebut un total de 80 trucades de la comarca, a les onze de la nit.

Com a incidències més destacades, apuntar el llamp que va caure en una nau de Torelló, que no va causar ferits, i els arbres que van esclafar dos cotxes a Manlleu.

Aquest matí de dissabte, el temps es calmarà i no hi haurà precipitacions. Les pluges tornaran a la tarda amb força, tal com alerta el Servei Meteorològic de Cataluna.

Més informació i fotos de les incidències registrades a Osona a causa de l'esclafit