Osona Nord i el Voltreganès posen la primera pedra de la potabilitzadora

L’equipament, amb un cost de 3,9 milions d’euros, és una de les inversions més importants de la legislatura a la comarca | L’ETAP subministrarà aigua a sis municipis

Redacció Osona.com
25 de setembre del 2013
Acte de col·locació de la 1a pedra de l'ETAP Osona Nord i Voltreganès.
Acte de col·locació de la 1a pedra de l'ETAP Osona Nord i Voltreganès. | Adrià Costa
Intervenció de Sergi Vilamala a l'acte de col·locació de la 1a pedra de l'ETAP Osona Nord i Voltreganès. Foto: Adrià Costa

Aquest dimecres, 25 de setembre, a les 12 del migdia ha tingut lloc l’acte de col·locació de la primera pedra de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable Osona Nord i Voltreganès (ETAP), situada a la carretera de Conanglell, al terme municipal de Les Masies de Voltregà. L’obra té un cost de 3,9 milions d’euros i un procés d’execució de sis mesos. A l’acte hi han assistit el president del Consell Comarcal, Joan Roca; el conseller de Cicle de l’Aigua, Jordi Casals; els alcaldes dels sis municipis als quals l’ETAP donarà servei; el diputat osonenc Josep Salom; el gerent de Agència Catalana de l’Aigua, Joan Pinyol, així com d’altres autoritats.

La potabilitzadora donarà servei a sis municipis, alguns dels quals tenen seriosos problemes de subministrament. Dos d’aquests estan ubicats al Voltreganès (Sant Hipòlit de Voltregà i les Masies de Voltregà) i la resta a Osona Nord (Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Sant Pere de Torelló i Orís). Tots junts sumen una població de 25.000 habitants.

El Consell Comarcal  assumirà la gestió de l’execució de l’equipament i aportarà una part del finançament del projecte, concretament 867.693,77 euros, provinents del PUOSC (67.693,77 euros) i de Xarxa Barcelona de la Diputació (800.000 euros). La quantitat restant, fins arribar als 3.898.717,39 euros del cost total, anirà a càrrec dels ajuntaments beneficiaris.

La inversió prevista és “la més gran que es farà en un equipament a la comarca durant aquesta legislatura”, segons l’alcalde de les Masies de Voltregà, Sergi Vilamala. La potabilitzadora tindrà una producció diària de 6.000 metres cúbics d’aigua i funcionarà durant 16 hores al dia.

La construcció de la planta s’ha dividit en dues fases. En la primera, amb un pressupost de 3.170.654,50 euros (IVA inclòs), es construirà la planta. A la segona, es desplegarà la xarxa de canonades fins als sis municipis usuaris.

Acte de col·locació de la 1a pedra de l'ETAP Osona Nord i Voltreganès. Foto: Adrià Costa

Acte de col·locació de la 1a pedra de l'ETAP Osona Nord i Voltreganès Foto: Adrià Costa

De moment, encara no s’ha aconseguit el finançament necessari per a tota l'obra, tal com ha reconegut el president del Consell Comarcal. Amb tot, Roca s'ha mostrat optimista i creu que "es trobarà una solució".

El projecte de la potabilitzadora, ha explicat Roca, va més enllà. A més, també preveu una tercera fase que ampliaria la potabilitzadora perquè a través d'Orís es pogués arribar al Lluçanès. El president del Consell Comarcal ha explicat que la idea final és poder connectar la potabilitzadora amb la planta que abasteix Osona Sud situada a Manlleu. Aquest procés seria la quarta fase.

Un procés llarg marcat per la crisi de l’ACA

El projecte de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable del Voltreganès i Osona Nord es va aprovar inicialment al ple del Consell Comarcal del dia 26 de març de 2009. L’aprovació definitiva es va fer el dia 24 de setembre de 2009 per un import de 4.654.943,62 euros + IVA 16%  (total de 5.399.764,60 euros).

Degut a les dificultats pressupostàries de l’ACA (Agència Catalàna de l’Aigua), que era qui en principi havia d’assumir el cost, el Consell Comarcal va estudiar de separar el projecte en dues fases a fi de poder-ne executar la primera fase inicialment amb un pressupost estimatiu de 3.125.232,86 euros (IVA 16% inclòs). Al no haver-se aprovat per fases s’havia de refer el projecte. Al mateix temps, es va aprofitar per arreglar algunes deficiències que s’havien detectat, relacionades amb la inundabilitat de l’espai o l’acomesa elèctrica pressupostada.

Finalment, es va encarregar el nou projecte a Colomer-Rifà. La primera fase del projecte va obtenir la llum verda en el ple del Consell Comarcal del passat 26 de setembre. Els 31 consellers assistents a la sessió hi van votar a favor.

L'acte ha finalitzat amb un pica-pica. Foto: Adrià Costa