Unes dues-centes persones estrenen la Ruta de la Torneria

La proposta turística marca l'inici de la festa major a Sant Pere de Torelló

Redacció Osona.com
19 de setembre del 2013
La ruta, aquest dijous
La ruta, aquest dijous | Aj. SPT
La inauguració de la Ruta de la Torneria a concentrat molta gent. Foto: Ajuntament de Sant Pere de Torelló

Unes dues-centes persones han gaudit aquest dijous, 19 de setembre, de la inauguració de la Ruta de la Torneria, a Sant Pere de Torelló, que s'ha fet a partir de les 7 de la tarda. Els comerciants s'han sumat a la festa hi han ofert petits tastets gastronòmics als visitants. L'acte marca l'inici dels actes de la festa major , que s'allargarà fins al proper dimarts, 24 de setembre.

La Ruta de la Torneria és un projecte iniciat ara fa gairebé dos anys. Amb la instal·lació de l’escultura d’El Torner, es va plantejar la possibilitat de fer una ruta turística a l’aire lliure on els visitants, a banda de recórrer el municipi i descobrir el món de la torneria, una de les principals activitats econòmiques del municipi durant molts anys, descobrissin també els diferents edificis i espais d’interès del poble de Sant Pere de Torelló. Amb la instal·lació esglaonada de noves escultures, vinculades amb el món de la torneria i d’altres oficis d’especial importància al municipi (esqueller, ferrer...), es va anar engendrant un “museu a l’aire lliure” que ha acabat essent la Ruta de la Torneria.

El projecte es va presentar a la Diputació de Barcelona a través de les línies de subvenció d’àmbit turístic que cada any surten a exposició. Des del primer moment, la Diputació es va interessar pel projecte ja que, a banda de la promoció cultural, històrica i patrimonial, es promociona també tot un altre àmbit molt important del poble de Sant Pere com és l’entorn natural.

La ruta, que té la sortida a la Plaça Monmany, ofereix un total de 17 punts on el visitant pot veure i descobrir escultures, oficis i edificis emblemàtics de la història del poble. Al mateix temps, permet a aquells visitants que ho desitgin fer també noves rutes on l’atractiu és d’àmbit natural. Així al llarg del recorregut s’han marcat tres tipus diferents de circuit: urbà, que seria el de la pròpia Ruta de la Torneria; trams alternatius, que ofereixen la possibilitat de sortir del centre del poble sense distanciar-se’n massa i contemplar per exemple la Font de l’aixeta o la Serra; i un tercer recorregut d’entorn natural que dirigeix ja als visitants a fer rutes a peu pels entorns de Sant Pere (Bellmunt, La Riera, Forat Micó...). El recorregut urbà ocupa aproximadament un tram de 1,3 quilòmetres i els visitants podran fer-lo amb una hora aproximadament.

La Ruta de la Torneria  té també el seu espai a Internet, en un web creat per a l’ocasió (encara no està enllestit definitivament). El projecte, però, preveu acabar-lo ben aviat i incorporar en un futur no massa llunyà audioguies que facilitin a tothom qui faci la ruta el contingut informatiu de cada una de les escultures, edificis, i màquines que la conformen.

La festa major de Sant Pere de Torelló