La Marxa per l'Educació Pública posa música a les seves reivindicacions

Els manifestants protagonitzen una cercavila al mig del mercat de Vic, a ritme de gralla | La protesta continuarà avui fins a Tona i els Hostalets de Balenyà

Pere Pratdesaba
27 d'agost del 2013
La marxa, a la plaça Major de Vic
La marxa, a la plaça Major de Vic | Albert Alemany
La Marxa per l'Educació, a Vic. Foto: Albert Alemany

  L'Assemblea Groga, la plataforma contra les retallades en educació, va començar dissabte passat  la primera Marxa per l'Educació Pública. La iniciativa es va encetar a Ribes de Freser (Ripollès) i després de vuit etapes caminant acabarà a Barcelona, passant per la comarca d’Osona.

Aquest dimarts al migdia, s’ha viscut un dels moments àlgids de la protesta, amb un cercavila festiva al mercat setmanal de Vic, en la que hi han participat una seixantena de persones, davant dels sorpresos vianants.  La comitiva anava acompanyada d’un grup de gralles de la ciutat i estava encapçalada per una pancarta on s’hi podia llegir: “Des del bressol fins a la universitat, sense retallades, en català, inclusiva, democràtica, laica i per al poble”.

Els manifestants, amb globus i samarretes grogues, han cantant les seves consignes i han repartit fulletons amb el manifest entre la gent que hi havia el mercat. També a l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, que els ha rebut a peu de carrer.

La Marxa per l'Educació, a Vic. Foto: Albert Alemany

De moment, els organitzadors valoren de manera molt positiva la iniciativa. “La marxa permet reforçar mútuament una xarxa d’assemblees grogues que ja existien”, explica la Lucia, una mestra d’una escola bressol de Barcelona. “El fet de compartir coses ens uneix encara més”, afegeix.

El passat diumenge al vespre, la comitiva va arribar a Torelló, després d’una rebuda molt popular a Montesquiu. Aquest dilluns va tenir lloc  la tercera etapa, entre Torello i Vic, de 16 quilòmetres. Els manifestants van sortir a les 10 del matí de l'estació de Torelló i van arribar a les 12 del migdia a Manlleu, on es va fer una xerrada i un dinar popular, finalment, al Casal Boira Baixa, a causa de la pluja. Als actes de Manlleu  hi va participar el diputat de la CUP, David Fernàndez.  A dos quarts de vuit de la tarda es va arribar a Vic, on es va fer un acte reivindicatiu acompanyat de gralles. Una trentena dels participants han dormit aquesta nit a l’institut la Plana.


Arribada a Montesquiu

Avui dimarts, la marxa  continua per terres osonenques, amb  la quarta etapa, entre Vic i els Hostalets de Balenyà, de 12 quilòmetres. Un cop feta la cercavila pel cor de la ciutat de Vic, a la tarda, es marxarà cap a Tona, on la comunitat educativa de l'escola El Castell els oferirà un berenar, a la plaça de l'Hostal. La marxa finalitzarà a la tarda-vespre als Hostalets de Balenyà, amb un sopar i una xerrada.

Els organitzadors d'aquesta mobilització estiuenca afirmen que pretenen “millorar la coordinació territorial del moviment per l’educació pública, de bressol fins a universitat, i reivindicar una educació pública, lliure de retallades i de precarització, pública, inclusiva, laica i en català”. En aquest sentit expliquen que l'han convocat a finals d'agost per “per començar el nou curs amb força lluitant a favor de l'educació pública”.

L'Assemblea Groga va escollir Ribes de Freser com a punt de sortida pel fet que hi ha el domicili de la consellera Irene Rigau. Una qüestió que ja ha motivat dos “escraches” de plataformes antiretallades: la protesta contra el tancament de l'escola de Can Montllor de Terrassa i contra el decret de plantilles per part de l'assemblea de professors interins.

La Marxa per l'Educació, a Vic. Foto: Albert Alemany