El forat de la fundació que gestiona La Central, protagonista del ple de Vic

Aproven amb polèmica una aportació extraordinària de 40.000 euros, amb retrets durs pel poc control de l'Ajuntament en la gestió d'Embat Cultura. El consistori s'adhereix al Pacte Nacional pel Dret a Decidir

Quico Sallés
01 d'agost del 2013
Joan López.
Joan López. | Foto: Adrià Costa.
Joan López ha aguantat amb estoïcisme les crítiques per la gestió de la Fundació Embat Cultural, en la qual era el representant de l'Ajuntament. Foto: Adrià Costa

El ple ha començat amb un minut de silènci en record de les víctimes de l'accident de Santiago. Foto: Adrià Costa

Només començar el ple de Vic celebrat aquesta tarda s'han retirat dos punts de l'ordre del dia. Dos punts calents, els que modificaven els estatuts i designaven els nous membres de la Fundació Embat Cultural, l'entitat que gestiona La Central. Ha estat la decisió que el regidor delegat de l'Ajuntament al Patronat de la Fundació, el republicà Joan López, ha consensuat amb CiU, PSC, ICV-EUiA i PxC a canvi de la seva abstenció per permetre que el consistori aporti 40.000 euros per tal de tapar el forat generat a l'entitat i aclarir les "irregularitats" a finals d'agost o principis de setembre a tot estirar.

Finalment, l'aportació s'ha aprovat amb una agra discussió i durs retrets pel poc control del consistori a la Fundació, embargada per Hisenda i la Seguretat Social. CUP i SI han carregat fort contra la forma de fer de La Central, que han titllat de "nefasta", i han acusat López de ser permissiu amb la seva gestió.

Per altra banda, el ple ha aprovat només amb l'oposició de PxC, adherir-se al Pacte Nacional pel Dret a Decidir, atorgar la Medalla d'Or de la Ciutat a la presidenta d'Osona contra el Càncer, Montserrat Freixer, ampliar la zona blava de Miramarges, i una moció en favor de l'economia cooperativa. Així mateix, ha rebutjat una moció de PxC sobre l'ocultació del rostre, és a dir, sobre l'ús del burca i el nicab, i ha aprovat batejar carrers de Vic amb els noms de Pere Casaldàliga i Lluís Maria Xirinacs i amb els dels vigatans Isidre Blanch, Manel Solà i el bisbe Josep Maria Guix.

Fundació Embat

Uns dies de frenètica negociació amb els grups municipals han permès a Lòpez poder traspassar 40.000 euros de les arques de l'Ajuntament a la Fundació Embat Cultural, que ha acomiadat el seu gestor, Sendo Brugulat, després de destapar una gestió que ha portat a la ruïna l'ens que comanda La Central. El consistori, que juntament amb Òmnium Cultural, els Sagals d'Osona i la Penya Blaugrana, forma part del patronat, té intenció de liquidar la Fundació, però abans ha de solucionar les "irregularitats detectades" així com els embargaments per deutes amb la Seguretat Social i Hisenda.

Tant els socialistes, com PxC com ICV van retreure a López el "mal control" de la Fundació però també reconeixien que l'Ajuntament "ha de pagar els seus deutes". Això sí, esperen el resultat dels comptes i de les auditories per saber "què se n'han fet dels diners que han desaparegut de la Fundació". Més durs van estar en Nil Puigivila, de la CUP, i Iban Lapeira, de SI, que van demanar la liquidació immediata de la Fundació Embat i van estirar de valentr les orelles a López. De fet, el republicà se les va tenir amb Lapeira, quan aquest li va dir que "ja no li tenia confiança" i que esperava que no fos ell qui donés les explicacions sobre la gestió d'Embat Cultural.

Zona blava Miramarges

Llarg debat el generat sobre l'ampliacio dels parquímetres de la zona de Miramarges. Una proposta defensada pel regidor de mobilitat, Toni Serrat, i que va obtenir el suport de tots els grups i el vot en contra de la CUP, per entendre que augmenta la despesa dels estudiants de la UVIC. Serrat i la resta de grups que li van fer costat van argüir la necessitat de rotació dels vehicles a través d'un tiquet "tou" (1,5 euros al dia). "No pot ser que el dilluns arribi un cotxe ben net i divendres marxi ben brut", va dir amb to poètic Serrat.

Pacte Nacional pel Dret a Decidir

CiU, PSC, ERC, ICV, CUP i SI van votar d'adhesió al Pacte Nacional pel Dret a Decidir. PxC va votar-hi en contra argumentant que el procés sobiranista és "un frau". CUP i SI tot i no subscriure la moció van votar a favor reclamant una vegada més que permetin Arran i a Solidaritat participar en el Pacte.

La CUP aprova una moció

Amb un somriure, el regidor de la CUP, Nil Puigivila, va admetre que la seva formació "no estava acostumada a què li aprovessin mocions". I és que, el plenari per unanimitat van aprovar un document dels cupaires en favor de l'economia cooperativista. Una moció remasteritzada que la mateixa CUP va presentar fa un any i que va ser rebutjada per tots els grups.

Tombada la moció per prohibir el burca

PxC va veure com la seva moció de suport al document aprovat pel Parlament sobre l'ocultació o dissimulació del rostre en l'espai públic, és a dir, contra l'ús del burka i el Nicap, va ser rebutjada pels vots en contra de CiU, ERC, ICV, CUP i SI, l'abstenció del PSC. Una moció que va provocar una forta enganxada entre Josep Anglada, PxC, i l'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal. Tots dos es van acusar de "mentir i manipular". "Vostè vol una Catalunya independent plena de burques i salafistes i jo la vull plena de faixes, barretines i sardanes", va sentenciar Anglada.Vila d'Abadal va tancar l'agror del debat amb un contundent: "Mai més tornaré a perdre el temps amb vostè".

Festes Locals

El ple va aprovar com a festes locals per al 2014, el 9 de juny (dilluns de 2a pasqua) i el 5 de juliol (St. Miquel dels Sants).

Bateig de nous carrers

El ple va aprovar batejar nous carrers de Vic a la zona de Curtits Codina,  amb els noms de Pere Casaldàliga i Lluís Maria Xirinacs i amb els dels vigatans Isidre Blanch, Manel Solà i el bisbe Josep Maria Guix.

Precs i preguntes

Ocells i grues

La CUP va demanar a l'Ajuntament que es tinguin present els ocells que niuen a l'hora d'atorgar llicències d'obres. El regidor Josep Rafús va tranquilitzar els regidors cupaires perquè "desgraciadament no tenen 200 obres en marxa".

Toxicòmans i prostitutes

El regidor d'ICV, Xavier Tornafoch, va pregar a l'equip de govern que estigui amatent al rebrot de les baralles i disputes que darrerament estan esclatant al barri del Remei entre toxicomans i prostitutes.

Birranostrum

Anglada va tornar a carregar contra el Birranostrum, la rua festiva alternativa de la festa Major de Vic. El regidor de Convivència i Seguretat, Joan Ballana, va recordar que enguany, a diferència d'altres edicions, només havien rebut dues trucades de queixa i que el dispositiu de lavabos i seguretat havia funcionat correctament.


Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Marc Barnolas, de la CUP. Foto: Adrià Costa

Cristina Gayoso, Josep Anglada i Marta Riera. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Xavier Farrés. Foto: Adrià Costa

Intervenció d'Antoni Serrat. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Intervenció d'Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa