El patronat de la FUB aprova el contracte federatiu amb la UVic

El document referma els principis sobre els quals se sustenta la relació federativa, que ja van ser recollits en l'acord signat el passat mes d'abril

Redacció
25 de juliol del 2013
Patronat de la FUB durant la reunió.
Patronat de la FUB durant la reunió. | FUB
Patronat de la FUB durant la reunió. Foto: FUB

El Patronat de la Fundació Universitària del Bages (FUB) ha aprovat, aquest 25 de juliol de 2013, el contracte per a la creació d'una Estructura Universitària Federada amb la Fundació Universitària Balmes, titular formal de la Universitat de Vic. Per la seva banda, el Patronat de la Fundació Universitària Balmes ja va aprovar aquest mateix document, el passat 19 de juny.

El vist-i-plau dels màxims òrgans de representació de les dues fundacions és el pas previ imprescindible per a la signatura del contracte federatiu per part dels seus respectius presidents, que previsiblement se celebrarà durant el proper mes de setembre. Valentí Junyent, alcalde de Manresa i president del Patronat de la FUB, ha subratllat que "aquest és un pas més en el procés de federació entre les dues institucions universitàries, un procés que avança a partir de la generositat de les dues parts i del rigor i amplitud de mires de les persones que hi ha al capdavant. És una gran oportunitat per a la FUB, per a la UVic, per a les respectives ciutats i també per al país. Sentim i assumim la responsabilitat de dur aquest projecte a bon port".
 
El contracte concreta diferents aspectes acadèmics, organitzatius i de gestió de la nova estructura. En destaca l'adaptació dels diferents òrgans de govern i representació de la FUBages i la FUBalmes per tal de fer-los permeables entre ells i la creació del Consell General Federatiu format pels dos presidents dels patronats i alcaldes de Manresa i Vic, els regidors delegats per als temes universitaris de les dues ciutats i els directors generals de les dues fundacions.

El Consell General Federatiu és l'òrgan encarregat de vetllar pel compliment del contracte i de donar el vist-i-plau a noves propostes de programació acadèmica, polítiques de qualitat i estratègia global de recerca i transferència de coneixement.

D'acord amb el que recull el contracte, aquest òrgan proposarà al Govern i al Parlament un nova denominació oficial de la Universitat de Vic que reculli la vocació central, arrelada a Catalunya i projectada al món de la universitat que volen compartir les dues entitats federades. Antoni Llobet, regidor d'Universitats de l'Ajuntament de Manresa i president del Comitè Executiu de la FUB, explica que "el procés de federació donarà lloc a una institució universitària nova i aquest fet s'ha de poder traduir, també, en el nom. Amb tot, sense ser una qüestió menor, no és el més important.

Cal aprofitar el potencial d'aquesta unió per multiplicar les respectives potencialitats: com a model alternatiu de governança universitària, com a institució compromesa amb el territori i amb el país, com a centre de transferència de coneixement capaç d'esdevenir agent dinamitzador de l'economia, com a campus amb projecció internacional".
 
 
Màxima autonomia de gestió i cooperació en nous projectes
 
El document aprovat referma els principis sobre els quals se sustenta la relació federativa, que ja van ser recollits en l'acord signat el passat mes d'abril: pacte federatiu, en que cada una de les entitats assumeix la gestió dels centres que en formen part actualment, amb els seus recursos humans, tecnològics i patrimonials; subsidiarietat, que vol dir suport mutu sense que hi hagi substitució d'una institució per l'altra i priorització de la proximitat; màxima autonomia economicofinancera, patrimonial i d'organització acadèmica; i cooperació en el desenvolupament de nous projectes acadèmics, de recerca, de transferència de coneixement i/o de desenvolupament territorial. Valentí Martinez, director general de la FUB, destaca la relació de respecte, comprensió i transparència que ha presidit el treball d'apropament entre les dues institucions universitàries i que es va traduir, des del primer moment, en la formulació d'aquests principis.

"Ser clars en les condicions i generós en la negociació ha estat clau perquè el procés avancés i per anar superant etapes dins d'uns terminis raonables. Queda molta feina per fer però l'esperit constructiu i la il·lusió és la del primer dia. De fet, aquesta és la millor garantia per a l'èxit del projecte. En aquest sentit, s'ha d'agrair l'esforç i el compromís de tots els que han treballat, tant des de Manresa com des de Vic, per donar forma a aquest contracte federatiu, base de la relació futura entre les dues institucions".
 
El contracte preveu la creació de diferents comissions de treball per donar contingut a la nova estructura universitària federada: per a la integració acadèmica, per als aspectes tècnics de l'adscripció i desadscripció, per a la formació continuada, per a la qualitat i l'avaluació, per a la recerca i transferència de coneixement i per a l'us d'instal·lacions i serveis comuns.
Arxivat a