La forja, tot un art

El Museu Etnogràfic de Ripoll acull una excepcional exposició que reuneix set artistes del ferro, quatre d'ells osonencs

Arnau Urgell
16 de juliol del 2013
Homes de Ferro al Museu Etnogràfic de Ripoll.
Homes de Ferro al Museu Etnogràfic de Ripoll. | Arnau Urgell
Els set «Homes de Ferro» de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Els Homes de Ferro han decidit ocupar durant l'estiu el Museu Etnogràfic de Ripoll. Es tracta d'una excepcional exposició que aplega en un mateix espai set artistes de la forja, quatre d'ells osonencs, i que es podrà visitar fins al 25 d'agost. Una mostra organitzada en el marc de la Capitalitat Cultural i que, al mateix temps, vol reivindicar la tradicional vocació industrial de la vila.

L'exposició del museu ripollès és una de les més importants que han passat els darrers anys pel municipi. Tant per la qualitat de les seves obres com, sobretot, perquè és un element excepcional –pràcticament a nivell internacional- aconseguir reunir en un mateix espai set artistes del ferro. Hi ha tres instal·lacions a l'exterior i una a l'entrada de grans dimensions mentre que la resta està a l'interior.

“S'ha pogut reunir dues generacions així com artistes que no es coneixien entre sí”, explica Enric Pla i Montferrer, coordinador de l'exposició i mestre ferrer d'Alpens (el Lluçanès). Es tracta d'un dels artistes del ferro que més projecció pública ha aconseguit amb grans muntatges com una gran sabata de 1.300 quilos inspirada en els films d'Almodóvar. “M'agrada molt imaginar com interactuarà el públic, especialment els més petits, amb les meves escultures exteriors” explica a ElRipollès.info. De fet, pocs minuts després de la inauguració oficial, el passat divendres, la mainada ja jugava passant per sota d'una gran cadira situada a davant de l'entrada del Museu obra del torellonenc Jordi Illamola.

En una mostra amb un bon nombre d'artistes osonencs, també destaca la presència del pardinenc Pep Hubach. Hi presenta un espectacular drac situat a l'entrada del Museu Etnogràfic i que acabarà en un jardí particular de Vilallonga de Ter. De fet, tal com explica ell mateix, és un professional dedicat exclusivament a treballar per encàrrec i poc habituat a les exposicions. La resta d'artistes que exposen a Ripoll són Jordi Díez (Centelles), Josep Miquel Rodriguez (Sant Feliu Sasserra), Josep Plandiura (Taradell), i Antonio Díaz (Tàrrega).

La inauguració de l'exposició, que va congregar un bon nombre de persones, va comptar amb les intervencions del regidor Ramon Santanach i de l'alcalde Jordi Munell, que va aprofitar per oferir Ripoll com a possible seu per la instal·lació d'escultures de ferro o noves exposicions per la seva tradició centenària en el món de la forja.

Dossier de l'exposició Homes de Ferro (PDF)
 

Els «Homes de Ferro» davant del Museu Etnogràfic de Ripoll. Foto: Arnau Urgell

Inauguració de l'exposició del Museu Etnogràfic. Foto: Arnau Urgell