La Diputació comença els treballs de reparació a dins del túnel de Sau

La setmana passada es van desprendre roques de l’interior i un cotxe va patir un accident | Les obres es podrien allargar i l’Ajuntament demana que es treballi a la nit

Pere Pratdesaba
11 de juliol del 2013
Un operari, donant pas alternatiu, aquest dimecres Foto: Osona.com

Pasquina SA, empresa concessionària de la carretera N-141d, va iniciar aquest dimecres, 10 de juliol, els treballs de reparació de l’interior del túnel de la via d’accés a Vilanova de Sau. El passat 3 de juliol, un pilot de roques i pedres es van desprendre de l’interior del túnel, a primera hora del matí, i un cotxe va patir un petit accident. Els treballs es podrien allargar unes quantes setmanes i coincidir amb gairebé tota la temporada d’estiu.

En principi, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa un procés d’emergència per tal de solucionar el problema del túnel, segons ha explicat a Osona.com l’alcalde de Vilanova de Sau, Joan Riera. En una primera fase, la que s’està fent ara, els tècnics estudiaran els danys i valoraran quina actuació s’hi ha de fer. En aquests moments, s’està repicant amb una màquina i bufant amb un compressor tota la superfície per fer baixar el material insegur.

Tot apunta que, finalment, caldrà recobrir amb ciment tot l’interior del túnel. En aquest més que probable cas, les tasques de la primera i la segona fase s’enganxaran, i continuaran els problemes de trànsit a la carrereta. A hores d’ara, es fan talls alternatius en un sentit de la circulació, però si s’ha de recobrir amb ciment les màquines que s’utilitzaran seran més pesades i la via haurà de quedar tallada.

Per aquesta raó, des de l’Ajuntament s’ha demanat a la Diputació de Barcelona que els treballs es facin, en una segona fase, en horari nocturn, de les 11 de la nit a les 7 del matí. “És la via principal per accedir a Vilanova de Sau. Durant aquesta hora passen molts pocs cotxes i es podrien utilitzar algunes vies alternatives”, apunta l’alcalde.

La Diputació de Barcelona és la propietària de la carretera. El túnel és l'únic pas que té prou amplada per permetre la circulació d'autocars grans, que tindrien moltes dificultats per accedir a la vall de Sau per les altres tres rutes disponibles (carretera de Sant Hilari, camí de Rupit i camí del Parador), ja que només són vies locals asfaltades de poca amplada i revolts molts tancats.

El túnel, situat entre Folgueroles i Vilanova de Sau, és conegut popularment com la "Mina". Situat al municipi de Sant Sadurní d'Osormort, va ser construït abans de la guerra civil.