Sant Pere de Torelló recupera la tradició del segar

Una quinzena de pagesos es reuneixen en un mas del municipi

Redacció Osona.com
08 de juliol del 2013
Els pagesos, amb la feina feta. Foto: Griselda

Una quinzena de pagesos es van reunir dissabte passat, 6 de juliol, a les 8 del matí a Morelles, una casa de pagès de Sant Pere de Torelló, per una jornada de sega tal i com s’havia fet abans. Després del queixal, esmorzar de pa i xocolata, bull negre i llonganissa, acompanyat d’una bona barreja d’anís, els pagesos van esmolar els volants i van començar a segar el camp segons havien programat. Després de fer cent garbes de blat i de lligar-les amb els vencills, aturada, traguet d’aigua del càntir i tornar-hi per apilonar-les i fer-ne  les garberes que es protegien de la pluja alhora amb una altra garba que feia la funció de barret.

Després de tot aquest procés i, per tant, acabada la feina, va arribar el moment de començar a fer el dinar. Amanida, xai amb patates i fruita.

Amb aquesta iniciativa, la regidoria de Turisme de Sant Pere de Torelló pretén recuperar i conservar en imatges i documents tradicions que amb els anys es van perdent. Per això, aquesta activitat clourà el proper mes de gener, amb la Fira de Sant Sebastià, on es farà tot el procés de desgranar el blat en directe, alhora que es podrà veure una exposició de fotos de tot el procés de segar els camps.

Més fotos, des del web municipal