Incidents al ple de Vic entre antifeixistes i seguidors d'Anglada

Vila d'Abadal expulsa el públic de la sala, enmig de crits i insults

Redacció
01 de juliol del 2013
Anglada, encarant-se amb els antifeixistes
Anglada, encarant-se amb els antifeixistes | Adrià Costa.

Vídeo dels aldarulls / El 9 TV

La lectura de la defensa d'una moció, a càrrec d'una representant del grup Unitat contra el Feixisme i el Racisme (llegiu, text íntegre), al ple municipal de l'Ajuntament de Vic ha derivat en un creuament de crits i insults amb membres de Plataforma per Catalunya que ha obligat l'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal a expulsar els seguidors dels dos grups i a seguir la sessió a porta tancada.

Els membres dels dos grups han prorromput en crits de "No pasaran", els antifeixistes, i "Primer els de casa", per part de PxC, mentre mostraven cartells amb aquest lema. Tot i que la tensió ha arribat a nivells molt intensos, i els respectius col·lectius estaven barrejats a l'espai del públic, l'enfrontament només s'ha quedat en paraules.

Finalment, pels volts d'un quart de nou, després de nombroses crides al silenci i de l'ordre d'expulsió de la sala per part de l'alcalde Vila d'Abadal, la Guàrdia Urbana ha tancat les portes deixant for tot el públic, format per unes quaranta persones. Encara dins les dependències municipals, s'han tornat a repetir els crits.

La lectura del comunicat formava part d'una moció presentada per CUP i ICV-EUiA en contra de l'ús per part de PxC de les seves dependències municipals per muntar un servei d'assessoria jurídica només per a "autòctons", del que en queden exclosos els immigrants, fins i tot els que tenen la nacionalitat espanyola, segons ha explicat el mateix Josep Anglada a Osona.com. Aquesta acció ha indignat la resta dels grups municipals.

La moció critica l’ús “discriminatori i racista” de PxC a la seu del grup municipal i es compromet, entre d’altres accions, a portar el cas a la fiscalia antidiscriminació i a definir “de forma immediat” les normes d’ús dels locals municipals. La moció s'ha aprovat de manera molt justa, amb el vot de sis regidors (CUP, ICV-EUiA, ERC i SI), mentre que els cinc de PxC hi han votat en contra. PSC i CiU, que en un principi semblava que hi votarien a favor, han optat per abstenir-se després dels aldarulls.

El portaveu de la CUP, Nil Puigvila, ha cridat a la lluita contra el feixisme, a "denunciar aquí i arreu que Plataforma és feixista", i malgrat el prec de l'alcalde de prescindir d'"aquest llenguatge ofensiu", Puigvila ha repetit el terme "feixista" diverses vegades més.

Ja amb el ple a porta tancada -i sentint-se els crits de l'exterior de la sala-, l'alcalde ha ordenat al regidor de Governació, Joan Ballana, que desallotgés l'edifici i que en tanqués les portes. En els torns de paraula posteriors, els distints portaveus han condemnat els incidents. Iban Lapeira (SI) ha lamentat les "amenaces" de Josep Anglada, que havia afirmat que "si algú intenta venir a treure'ns del despatx municipal, sap com pujarà els vint-í-cinc graons de l'escala, però no sap com els baixarà". Mentrestant, Anglada havia abandonat la sala per anar al servei, cosa que li ha permès encarar-se amb els antifeixistes que l'escridassaven.

Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) ha afirmat que l'acció "il·legal" que fa Anglada al despatx municipal, a França "no és capaç de fer-la ni Le Pen, perquè li cauria el pèl". Escandalitzat per l'anunciada abstenció del PSC i CiU, Tornafoch ha invocat amb solemnitat l'obligació de lluitar contra el feixisme "perquè això és un mateix fil: comença aquí amb la discriminació de persones diferents i acaba als camps de concentració. No podem permetre això, senyor alcalde".

Anglada animant els seus seguidors, des de la seva cadira de regidor. Foto: Adrià Costa

Anglada, encarant-se als antifeixistes a l'exterior de la sala de plens. Foto: Adrià Costa

El socialista Jacint Raurell ha alertat que "estem en una dinàmica perillosa que pot explotar en qualsevol moment, i de fet ja ha explotat". Després de proclamar el seu pensament antifeixista i d'esquerres, ha anunciat que el PSC s'abstindria per la mala gestió de la moció per part dels seus promotors.

Al seu torn, Anglada ha acusat els antifeixistes de ser "els autèntics feixistes". Ha desafiat els altres grups a repetir que no els està bé el lema "Primer els de casa", i ha acusat els equips de govern de convertir Vic en un refugi d'immigrants, "que ja són el 27%" de la població", i que això "ho sap tota la ciutat". Finalment, ha assegurat que el seu servei d'assessorament jurídic gratuït seguirà atenent només als autòctons i no als immigrants: "Primer seran els de casa, i els que no els agradi, que es fotin!".

"Avui aquí estem veient un Vic sotmès als extrems, i això ens porta al passat", ha assenyalat Joan López (ERC), que ha mostrat el seu convenciment que el reglament municipal impedeix l'"ús discriminatori" que Anglada fa dels seus despatxos dins els locals municipals.

La portaveu de CiU, Anna Erra, ha advertit que "amb l'espectacle que avui hem vist ens sembla que ens estem desviant de la ciutat de convivència", i ha lamentat que "s'ha fet un mal ús del dialeg", en referència a haver permès la lectura de la moció des del públic per la portaveu d'UCFR, i ha anunciat la seva abstenció en la moció contra PxC.

L'alcalde, força molest pels esdeveniments, ha reconegut que "avui ha guanyat el ple el senyor Anglada, i l'ha guanyat terriblement, i ens ha dit gracies per la publicitat", i ha retret als membres de la CUP que amb el seu llenguatge agressiu han contribuït a enrarir un clima prou endurit perquè "Anglada ha portat gent de fora de la comarca a provocar".

Vila d'Abadal ha llançat una declaració de principis, proclamant que "no permetrem de cap manera que es trenqui la nostra ciutat. Durant sis anys ho hem aconseguit, denunciant la discriminació que exerceix PxC. Els nouvinguts no ens treuen res del que tenim, ens donen la seva vida. Amb aquesta provocació i violència anem a favor de PxC, que avui ha guanyat. Ha servit perque Anglada torni a dir alt i clar que només treballa per als de casa". També ha recordat que "hi ha hagut un discurs d'una senyora admirable, i per això no entenc el perquè de la bronca de la gent de la UCFR, que han respost els de PxC. Aquest no és el camí, amics de la CUP", I amb això, ha justificat l'abstenció de CiU.

Tot i així, la moció contra PxC s'ha aprovat amb els sis vots a favor de CUP, ICV, ERC i SI, les deu abstencions de CiU i PSC i els cinc vots en contra de PxC.

Els antifeixistes, protestant contra la PxC a l'interior de la sala de plens. Foto: Adrià Costa