El Festus de Torelló torna amb bones sensacions al format de dos dies

El certamen ha tingut com a eix central el concepte de moviment

Redacció Osona.com
01 de juliol del 2013
El Festus, dissabte
El Festus, dissabte | A. Costa
Una de les companyies que han actuat en el Festus 2013, el passat dissabte. Foto: Adrià Costa

Una nova edició del Festus-Festival d’Arts al Carrer ha omplert d’activitats artístiques el centre de Torelló, aquest cap de setmana, dies 28 i 29 de juny, en una edició en que el certamen ha tornat al format de dos dies. Amb la intenció d’esdevenir una proposta singular dins de l’àmplia oferta de festivals d’arreu del país, el Festus ha proposat com a eix central el concepte de moviment, entorn del qual s'han bastit nous muntatges.

El temps ha acompanyat i l'afluència de públic ha estat bona. Una vintena llarga de propostes han completat una programació que ha agradat als visitants i que va començar divendres al vespre amb una sessió de percussió corporal a càrrec SSM Big Hand, grup dirigit pel bateria osonenc, Santi Serratosa, i l’espectacle itinerant de la companyia De Mortimers.

Al llarg de divendres i sobretot dissabte s’han anat succeint les actuacions, instal·lacions i noves propostes, que tenien en comú la multidisciplinaritat: Carlos Valverde, un artista visual que ha fet una intervenció al carrer que interacciona amb el públic; Device-Displayce ha presenat una peça que explora la relació entre la imatge i el so; Enric Farrés & Quim Packard i El Conde de Torrefiel, dos artistes visuals i una companyia de teatre i dansa que han dissenyat un recorregut psicodèlic pels jardins de l’Espona; Ocellot i Lluís Huedo, que han barrejat la música i les arts visuals; o la fotògrafa Tanit Plana, que han fet una peculiar caminada pels voltants de Torelló.

Juntament amb aquestes propostes també hi ha hagut espectacles relacionats amb el moviment com Cia Blanco Roto, Jordi Galí, Los Zinc Co; i altres espectacles multidisciplinaris i de creació de Nura Dansa, Bradien i Eduard Escoffet, Insectotròpics o Toti Toronell; i muntatges sorprenents o transgressors com els de Diana Gadish, Generatio Spontanea, Ireneu Tranis, Los Man Ones, Orchestra Fireluche, Pere Faura, Tiger Menja Zebra, Tuya o Zero en Conducta.

Música, poesia, instal·lacions, teatre, espectacles de carrer, arts visuals, clown, dansa, circ, multimèdia, narracions, música amb instruments de joguina, fotografia, titelles corporals... han conformat l’ampli ventall de l’oferta del Festus 2013. La major part d’aquestes activitats ha tingut lloc en espais del centre com ara els jardins de Can Parrella i de l’Espona, la plaça de la Vila, la plaça Vella i el pati interior de Can Parrella.

Al costat de la programació oficial, també hi havia l’Off Festus amb les propostes que oferien entitats, bars i sales de Torelló. I en el marc del FesFira, al llarg de dissabte, diversos creadors s’han instal·lat a la Fira del Festus presentant els seus treballs de forja, il·lustració, pintura, disseny, fotografia, artesania...

El Festus ha estat capaç de programar una vintena d'espectacles de qualitat, al llarg de dos dies, amb el mateix pressupost de l’any anterior. Recordem que el 2012, la continuïtat del Festus va perillar, a causa de la crisi econòmica, i es va decidir escurçar el nombre d’espectacles i de dies, que es van concentrar en un (el dissabte).

Més informació, al web del Festival



Galeries de fotos del Festus:
- Festus 2013 (Adrià Costa)
- Festus 2012 (nit) (Joan Parera)
- Festus 2012 (tarda) (Adrià Costa)
- Festus 2011 (Xevi Mas)
- Festus 2010 (dissabte) (Xevi Mas)
- Festus 2010 (divendres) (Joan Parera)
- Festus 2009 (Adrià Costa)
- Festus 2007 (Osona.com)
-Festus 2006 (Albert Alemany)
Arxivat a