Prat, Homs, Vila d'Abadal i Rovira, al Pacte Nacional pel Dret a Decidir

L'acord de constitució conclou que "s'ha de votar"

Quico Sallés
26 de juny del 2013
Una imatge de la cimera.
Una imatge de la cimera. | Paula Mateu
Una imatge de la cimera. Foto: Paula Mateu

Dia de gala al Parlament de Catalunya per a la constitució del Pacte Nacional al Dret a Decidir. Una quarantena d'entitats i grups polítics parlamentaris, llevat de PSC, PP i C's, s'han tancat durant dues hores i quart a la sala de sessions de la cambra catalana per articular un acord al voltant de la consulta sobiranista a Catalunya. Una acord que ja té una peça clau: "S'ha de votar".

L'acte ha estat encapçalat pel president de la Generalitat, Artur Mas, i ha tingut la participació també de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega; el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, i el conseller de Justícia, Germà Gordó.

A més de Francesc Homs, hi ha hagut una important representació osonenca: Pere Prat, alcalde de Manlleu, com a portavell del Consell de Governs Locals; Marta Rovira, del grup parlamentari d'ERC; i Josep Maria  Vila d'Abadal i Serra, alcalde de Vic i president de l'Associació de Municipis per la Independència.

Segons les explicacions de Francesc Homs, la conclusió ha estat nítida: "S'ha posat de manifest que no cal pensar el mateix per defensar el dret a decidir". "La democràcia no és el problema, ans al contrari: és la solució. Ha estat el comú denominador de tots els participants", ha assegurat Homs en acabar la cimera.

"Avui s'ha demostrat que es pot pensar diferent i, fins i tot, votar coses diferents, perquè hi ha postures diferents, però tothom coincideix en què cal votar", ha insistit Homs. Ara, l'expresident del Parlament, Joan Rigol, té l'encàrrec de posar negre sobre blanc un document de consens amb els integrants del Pacte. Un acord que inclou "fer les coses en base del diàleg, la negociació, la llei i la legalitat vigent".

Així mateix, Homs també ha explicat que el president de la Generalitat, Artur Mas, té intenció de traslladar per carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el "ressò" de la reunió.

Un web per afegir voluntats

El Govern té la voluntat de continuar sumant entitats al Pacte i, per aquest motiu, posarà en funcionament un web per tal de facilitar que s'eixampli aquest grup promotor que s'ha constituït aquest dimecres.

A nivell funcional, Homs ha explicat que els representants del pacte es reuniran quan la situació ho requereixi.

Llistat de participants al Pacte pel dret a decidir (PDF)

Arxivat a