La Desperta, el Casal Català de la Vall del Ges, es dissol

L’entitat ha treballat durant 13 anys per crear consciència nacional al territori

Redacció Osona.com
26 de juny del 2013
Albert Jofre al moment d'anunciar la disolució de l'entitat. Foto: Adrià Costa

La Desperta, el Casal Català de la Vall del Ges, es dissol. Ho va anunciar aquest diumenge a la nit en el marc de la revetlla de Sant Joan que des de fa dotze anys organitza a la plaça Vella de Torelló amb la col·laboració d’altres entitats.
L’entitat que es va crear amb l’únic objectiu de crear consciència nacional, ha fet desenes d’activitats els darrers 13 anys amb aquesta finalitat, des d’actes per l’11 de Setembre, la Diada dels Països Catalans o Sant Jordi, performances, concerts, espectacles o activitats literàries.

A continuació podeu llegir el comunicat que van llegir aquest diumenge, 23 de juny a la plaça Vella de Torelló, i en els quals s’esmenten els motius de la decisió i s’agraeix a totes les entitats i institucions el suport que els han donat:

COMUNICAT DE COMIAT DE LA DESPERTA

Any 2013. Ja queda menys per l’alliberament nacional. Aviat ja no serem un problema per als estats espanyol i francès perquè ja no serem d’ells. L’esperança d’una nova manera de fer, l’esperança d’una societat més raonable, racional, humanista i socialment justa, ens desferma l’anhel d’un nou estat. Lliure de pensament, lliure d’imposicions, lliure d’actituds racistes, respecte, respecte, respecte i il·lusió en un futur nostre. Aquest és el missatge que compartim i el llegat que ens ofereix la Flama del Canigó. La flama de la llum, la flama de la força, la flama dels somnis. I aquest any continuarem acollint-la i caminant amb pas ferm al seu costat, portada per l’esforç dels membres del Centre Excursionista de Torelló, per la constància de la gent de Tradicat i pel tant desitjat aire fresc dels nord catalans.

Fa 13 anys, a principis d’octubre, La Desperta començava a caminar. En aquell moment, un grup de gent que s’estimava el país va irrompre a l’escena pública intentant aportar aire fresc a l’espectre nacional. La Desperta sempre ha tingut com a únic objectiu la consciència nacional. Per aquesta fita des del primer moment vam creure que ens havíem d’envoltar del que ens era més proper, la nostra cultura popular i tradicional i la nostra llengua, de manera que les poguéssim utilitzar com a eina de projecció d’aquesta consciència nacional. El temps és savi, i algun dia ens explicarà, si vam contribuir-hi o no. Avui us fem saber que la Desperta es dissol, plega. Ho fem mirant enrere contents de la feina que bonament hem fet. Ara és un moment dolç per una part de la nació. Hi ha grans col·lectius que estan empenyent amb força i contundència i celebrem amb joia que això sigui així, i aprofitem l’avinentesa per fer una crida a la militància activa de tots el catalans i catalanes.
Però nosaltres diem prou. Potser per esgotament, potser perquè sortosament hem quedat superats pels esdeveniments i creiem que hem de deixar pas, o potser senzillament perquè tot ha de tenir un final.

Durant aquests anys no tot han estat flors i violes. Ens hem hagut de discutir, barallar i emprenyar però, per sobre de tot, hem hagut de parlar molt. Hem intentat projectar discurs i hem col·laborat on s’ha arribat.

El nostre únic partit ha estat la nació i moltes vegades això ens ha generat incomprensió per no restar sotmesos els designis d’alguns partits. Som conscients que no hem arribat a molts objectius i declaracions de bones intencions. Però no ens fa por admetre la paraula fracàs, perquè en tot moment hem intentat ser conscients de tot allò que no hem sabut fer o que hem fet malament. Ara bé, tampoc tenim un bena als ulls i el grup de gent que ha deixat força, temps i dedicació a la Desperta, mirem enrere, aixequem el cap i observem amb orgull tot el què hem intentat construir, i l’activitat que hem dut a terme.

Des del primer dia vam creure en la força de la Vall del Ges i a contracorrent hem intentat defensar-la a totes; per tant, donem les gràcies a l’empenta que ens va donar l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló, sense ells no s’hauria entès La Desperta. Donem les gràcies a la bona entesa amb l’Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló amb les activitats que hem compartit i donem les gràcies a l’Ajuntament de Torelló i a la vila de Torelló que ens ha acollit. Però a qui agraïm amb més força el seu suport, és a totes les entitats amb les quals hem col·laborat i que n’han set moltes, i molt especialment a la gent que directa o indirectament ens ha donat suport. Volem acabar dignament aquesta història d’esforç, passió i dedicació.

La Desperta s’acomiada amb el pas ferm, el cap alt i el puny enlaire, i els seus membres orgullosos d’haver defensat el seu nom.

Visca els Països Catalans lliures!
...Amunt i Crits!!!

Torelló (Vall del Ges), 23 de juny de 2013
Arxivat a