El Consorci Hospitalari de Vic torna a plantejar una retallada de 5,4 MEUR

La direcció del centre decideix aplicar unes severes mesures, que inclouen la supressió de la paga extra de Nadal. Els treballadors critiquen la decisió “unilateral”.

Pere Pratdesaba
06 de juny del 2013
La protesta d'aquesta tarda davant la clínica de Vic.
La protesta d'aquesta tarda davant la clínica de Vic. | Adrià Costa
Els sindicats del CHV ja van protestar fa uns mesos, per les retallades, amb motiu de la visita a Vic del conseller Boi Ruiz. Foto: Adrià Costa

La direcció del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) va comunicar ahir als seus treballadors que aplicarà una retallada de 5.441.878 euros al pressupost del 2013 respecte al l’any passat, o sigui, un 7,89%. Aquesta “reducció provisional”, segons una nota que va enviar la direcció als professionals del centre, respon a la disminució d’ingressos que recull l’avantprojecte de Llei de Pressupostos 2013 de la Generalitat. Un avantprojecte que, recordem, està a l’espera del sostre de dèficit que marqui el govern espanyol a la Generalitat (i Europa al govern espanyol).

Amb aquest escenari, el Consell de Govern del CHV ha aprovat un pla de mesures d’ajust pressupostari (MAP) que s’aplicarà durant aquest any 2013, i que distribueix la reducció de la despesa en tres partides. Una primera partida d’1,5 milions d’euros que s’ha d’assolir a través de mesures organitzatives i de reducció dels consums. Una segona partida d’1,42 milions que surt d’aplicar una reducció del 61% sobre la paga per objectius (DPO). I, finalment, una tercera partida de 2,51 milions d’euros, corresponent a la supressió de la paga extra de desembre.

En cas que, finalment, l’objectiu de reducció de la despesa que trasllada el CatSalut sigui menor del previst, o si s’aconsegueix superar la xifra d’estalvi d’1,5 milions a través de mesures organitzatives i reducció de consums, es reduirà l’impacte de les MAP prioritzant la mínima repercussió possible sobre les retribucions salarials.

Tisores amunt, tisores avall

D’aquesta manera, la direcció del CHV torna a rectificar a la baixa les xifres d’un pressupost que significaran una altra forta retallada, que repercutirà sobretot en el salari dels treballadors. Fa uns mesos ja es va parlar d’una tisorada de 5,5 milions d’euros, que va fer posar el crit al cel al comitè d’empresa i als treballadors, que van organitzar fins i tot diverses mobilitzacions.

Les aigües es van calmar a principis d’abril, quan la direcció va explicar que els 5,5 milions d’euros eren el topall màxim que es podria retallar, depenent dels pressupostos que aprovés la Generalitat, però que la xifra amb la que estava treballant l’ens era de 2,5 milions d’euros, exactament la mateixa quantitat amb la que es va tancar l’exercici del 2012 (on al pressupost inicial es va aplicar aquesta retallada, corresponent a la paga extra de Nadal). En principi, semblava doncs que es volien prorrogar els pressupostos del 2012, fins i tot amb matisos, ja que aquesta reducció es plantejava fer-la efectiva en àmbits que no fossin exclusivament salarials, com el consum o la quantitat de serveis.

El comitè d’empresa ja ha criticat les mesures, que consideren s’han aplicat de forma “unilateral”, sense cap tipus de consens amb els sindicats. “Aquest paquet, segons la direcció, ja està tancat. Ara ens ofereixen negociar altres punts menors, com les guàrdies, els plusos o les antiguitats. Però en aquest joc no hi entrarem”, alerta Ismael Arjona, membre del comitè i secretari de la secció sindical de la UGT del CHV. “A més, el Consorci ha tirat pel dret, sense que la Generalitat hagi aprovat cap pressupost ni cap llei. És l’únic centre hospitalari de Catalunya que ho ha fet”, afegeix.

Fonts del CHV asseguren que això no és cert i que altres centres s’estan plantejant prendre mesures semblants. “No podem esperar més. Estem al mes d’abril i si s’han d’aplicar retallades no podem esperar a setembre”, diuen les mateixes fonts.

Arjona ha explicat a Osona.com que encara s’està negociant el conveni  de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP) i esperen els resultats per decidir les línies d’actuació. També ha amenaçat que si, tal com té previst la direcció, es deixa de meritar la paga extra de Nadal a partir del mes de juliol, els sindicats presentaran una demanda.

El conseller Boi Ruiz durant la visita a la Clínica de Vic, fa unes setmanes. Foto: Adrià Costa
Arxivat a