Gas Natural tira pel dret a l'estació reguladora de Santa Eugènia

L’empresa instal·la el polèmic equipament al lloc on tenia previst, obviant les protestes dels veïns i les demandes del propi Ajuntament.

Pere Pratdesaba
02 de juny del 2013
Protesta dels veïns del barri de l'Arumí per l'instal·lació de l'estació reguladora de gas natural.
Protesta dels veïns del barri de l'Arumí per l'instal·lació de l'estació reguladora de gas natural. | Adrià Costa
Protesta dels veïns del barri de l'Arumí per l'instal·lació de l'estació reguladora de Gas Natural, fa uns dies, quan encara no estava acabada. Foto: Adrià Costa

Gas Natural ha obviat les demandes de l’Ajuntament i dels veïns i ha tirat pel dret en la polèmica estació reguladora de gas de Santa Eugènia de Berga, i l’ha instal·lat a tocar un parc infantil, just al costat de l'hotel Arumí, i a molts pocs metres de les cases habitades. L’empresa, tot i que va anunciar que estudiaria la possibilitat de reubicar-la, no ha fet cas de la pressió popular i ja ha construït l’equipament al lloc on tenia previst, al·legant que té tots els permisos d’obres en regla.

En les darreres setmanes, en diverses reunions i concentracions al carrer, els veïns han mostrat la seva irritació per l’estació, que consideren que és perillosa i que s'hauria d'haver col·locat una mica més allunyada del nucli urbà. A més, es queixen que no se’ls ha informat convenientment des de l’Ajuntament.

L’alcadessa, Anna Franquesa (CiU), que fa uns dies va canviar la seva posició i es va posar al costat dels veïns, ha lamentat la decisió i la “poca sensibilitat” de Gas Natural. Franquesa, en declaracions a Osona.com, ha reconegut la seva part de responsabilitat per no haver-se anticipat a les protestes dels veïns. “Si ho haguéssim previst, tot això no hauria passat”, apunta. L'Ajuntament enviarà aquest mateix dilluns una circular informativa a tots els veïns, explicant la situació.

Més crític es mostra Josep Sallent, portaveu d’ERC a l’Ajuntament, a l’oposició. “Moltes paraules i pocs fets”, es queixa.

La instal·lació és una mena d’aixeta que converteix la xarxa de baixa a alta pressió per poder subministrar el gas a empreses ubicades a la zona. L’autorització per a la seva instal·lació la dóna la Generalitat i el permís d’obres, l’Ajuntament. Tots dos documents ja estan atorgats.