L'oposició de Roda de Ter tomba el conveni amb la policia local de Manlleu

No hi haurà mancomunió dels cossos de seguretat de les dues poblacions i les Masies de Roda. CiU i IPR-PSC consideren massa elevat el cost del servei, entre d’altres queixes.

Pere Pratdesaba
29 de maig del 2013
576_1319206794_Adri_Costa_MG_7494_Policia_Local_Manlleu
576_1319206794_Adri_Costa_MG_7494_Policia_Local_Manlleu | Adrià Costa
Foto: Adrià Costa

La sorpresa va saltar ahir al ple de l’Ajuntament de Roda. L’oposició es va carregar el conveni per compartir la policia local amb Manlleu i les Masies de Roda, que l’equip de govern havia enllestit amb els ajuntaments de les dues poblacions, al·legant diverses raons, entre les que destaca l’elevat cost econòmic. “És un nyap que no cobreix les necessitats del poble, caríssim, poc eficient i, a més, té algunes llacunes legals”, explicava aquest matí a Osona.com Albert Serra, portaveu d’IPR-PSC.

CiU, amb dos regidors, i IPR-PSC, amb cinc, van votar en contra de la proposta. Els vots dels cinc regidors d’ERC, a l’equip de govern i en minoria, no van ser suficients per tirar endavant la iniciativa. El regidor de PxC es va abstenir.

El conveni entre les tres poblacions ja es donava gairebé per fet. De moment, s’havia fixat que una dotació de dos agents de la policia local de Manlleu patrullessin les nits de divendres i dissabte pel municipi de Roda, així com la coordinació amb els vigilants municipals de Roda i la creació d’una Junta de Seguretat que disposés i treballés amb tota la informació delictiva i de seguretat. Aquest conveni tenia un cost per a Roda de 55.000 euros anuals. L’Ajuntament de Manlleu ja el va aprovar en el darrer ple.

ERC de Roda de Ter ha lamentat la decisió dels grups de l’oposició. “Ens dol profundament que posin per davant l’interès de partit per sobre de l’interès del poble”, va dir l’alcalde Jordi Serra (ERC) en el marc del ple municipal. Segons els republicans, el servei de policia local ha estat en els últims anys una de les necessitats més reclamades pel poble. “La ciutadania, els comerciants i les entitats han demanat repetides vegades més presència policial, i en aquesta línia l’equip de govern ha impulsat diverses reunions amb els Mossos d’Esquadra i els veïns amb l’objecte de cobrir aquesta demanda. El conveni amb Manlleu i Masies suposava fer un pas més en aquest sentit, que garantia més qualitat i eficàcia”, explica ERC en una nota.

‘No és el model que necessita Roda’

L’oposició ha basat el seu discurs en diversos fronts. Des d’una perspectiva econòmica, es considera que la mancomunicació té un cost molt elevat. Per il·lustrar-ho, posen alguns exemples. Un policia local a temps complet en un cos propi costaria 49.186 euros a l’any; si es fa la proporció amb les hores que costen els agents de Manlleu, un agent a jornada completa sortiria per 73.000 euros. Basant-se en un estudi de la Diputació, IPR-PSC diu que la mitjana a Catalunya del cost d’un agent són 16 euros per hora (19 euros les hores extres), mentre que amb el conveni hagués sortit a 41,36 euros l’hora (incloent-hi costos administratius).

Des d’un punt de vista jurídic tampoc ho veuen clar, que s’opina que és una pèrdua de sobirania pel poble. L’oposició es basa en la direcció ineludible de l’alcalde, com a última màxima persona responsable del cos, que faria d’àrbitre, per exemple, en recursos de sancions. L’àrbitre final seria, sempre, l’alcalde de Manlleu.

“Aquest no és el model que necessita Roda”, defensa Albert Serra. “Nosaltres no necessitem un cos preventiu de cap de setmana, sinó reactiu, que estigui disponible tota la setmana, sempre que calgui”, afegeix. “El conveni només beneficia a Manlleu i les Masies de Roda, que no pagarien ni un euro”, conclou.

Per últim, a l’oposició tampoc li han agradat les formes amb les quals l’equip de govern ha portat el cas, ja que s’han assabentat de tot el procés per la premsa.

Més informació del conveni