El poble de Seva vota «sí» a la sobirania fiscal

Amb un 98,6% de vots favorables la població accepta que l'Ajuntament pagui IVA i IRPF a la Generalitat. La participació ha estat del 22,9%.

Redacció
26 de maig del 2013
Una dona vota al Casal de Sant Miquel de Balenyà.
Una dona vota al Casal de Sant Miquel de Balenyà. | Adrià Costa
Una dona vota al Casal de Sant Miquel de Balenyà. Foto: Adrià Costa

L'Ajuntament de Seva deixarà de pagar els impostos de l'IVA i l'IRPF a l’Estat espanyol, com s’ha fet fins ara, i els ingressarà a l’Agència Tributària Catalana. Aquesta ha estat la decisió de la població que ho ha votat aquest diumenge en referèndum i que ha decidit a favor de la sobirania fiscal per un 97,3% de vots favorables. La participació s'ha situat en un 22,9%.

Els resultats de l'escrutini han estat 638 vots pel "sí", 9 pel "no", 4 en blanc i 1 nul. Més detalladament, a Seva hi han votat 381 persones, amb 372 "sí", 7 "no", 1 blanc i 1 nul, mentre que a Sant Miquel de Balenyà han exercit el vot 271 persones, amb 266 "sí", 2 "no" i 3 blancs. La participació ha estat d'un 22,9%.

Les votacions s'han pogut fer de les 9 del matí a les 7 de la tarda, a l’Ajuntament de Seva i al Casal de Sant Miquel de Balenyà i han pogut votar tots els veïns del municipi majors de 16 anys. Només calia mostrar el DNI.

La pregunta que havien de respondre els ciutadans de Seva era la següent: “Vols que l'Ajuntament de Seva pagui els teus impostos a l'Agència Tributària de Catalunya?”. Només hi havia dues possibles respostes, "sí" o "no", a part dels vots en blanc. El resultat serà vinculant.

Una consulta consensuada

La proposta de fer una consulta popular es va consensuar entre els 11 regidors que configuren el consistori: equip de govern, format per UM (Unió Municipal), la CUP i IP (Independents per Seva), i oposició (CiU). La iniciativa també compta amb el suport de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Seva és el primer municipi del país que opta per una via de referèndum per tal de fer efectiva la sobirania fiscal. Altres municipis, com Vic, ja han donat aquest pas, però ha estat a través d’una moció aprovada al ple municipal.

Cartell de la consulta




Foto: Adrià Costa