El camí ramader del Lluçanès s'obre pas

Recuperen un camí en vall, una estructura de pedra seca a les Llosses, com a prèvia del pas dels ramats d'Alpens fins al pla d'Anyella.

Arnau Urgell
26 de maig del 2013
Camí ramader del Lluçanès
Camí ramader del Lluçanès | CECR
Neteja del camí en vall al pla de Capdevila de les Llosses. Foto: CECR

L'any passat 1.200 ovelles van recórrer després de dècades de no fer-ho el camí ramader del Lluçanès, en el seu tram des d'Alpens fins al pla d'Anyella, al terme de Toses. La iniciativa, amb la qual el Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès vol reivindicar el patrimoni vinculat a la transhumància, es repetirà enguany, concretament els propers 15, 16 i 23 de juny.

Com a activitat prèvia, el passat 18 de maig un grup de persones de la Societat de Caçadors de les Llosses i de l’ADF Catllar-Montgrony, van fer una acció per facilitar el pas de les ovelles al pla de Capdevila, a les Llosses. Concretament, en aquest punt, hi ha un dels elements més interessants, un camí en vall, que passa encaixonat i deprimit, amb murs de pedra de delimitació, pel mig dels camps de la zona. Es tracta d'una estructura poc habitual però molt important per evitar que els ramats malmetessin els conreus. El grup de voluntaris va netejar l’antic camí ramader, molt brut de romegueres i arbusts, amb alguns arbres, ja de gran volum, que havien colonitzat l’espai.

Obertes les inscripcions per participar-hi

L'activitat de neteja del camí en vall forma part del treballs de preparació del projecte Camí ramader del Lluçanès al Ripollès, en el marc de la plataforma cultural de la Universitat d'Estiu de Vic 2013. 
La iniciativa, seguint la tradició engegada l’any passat, es farà amb els ramats de la família Picas (Carles i Jordi Picas Fajula i Joan Picas Vilalta). Des de fa unes setmanes ja s'han obert les inscripcions per participar-hi tot seguint les ovelles des d'Alpens, al Lluçanès, fins al pla d'Anyella, a tocar amb el Berguedà i la Cerdanya.

La presentació i curs introductori sobre els camins ramaders es farà a l'Ajuntament de Ripoll el divendres 14 de juny a les 11 del matí. L'endemà es començarà la caminada des d'Alpens passant pel coll del Soler, el pla de Capdevila, la collada del Forn i amb final al Pujol de Llentes. Allà es farà nit però abans es podrà gaudir d'un recital de cançons de pastor a càrrec d'Amadeu Rosell. A la segona jornada s'anirà fins al pla de Pera, a Montgrony, passant colls de Faig General, Palomera, Arç i Merolla i el pla de l'Espluga. El darrer tram, entre les Viles Grosses i el Pla d'Anyella, es deixarà per la vigília de Sant Joan. Enguany es canvia part d'aquest recorregut i es passarà per Castellar de n'Hug i la font del Boix.

Aquest any, amb els guanys i subvencions que s'obtinguin, es vol rehabilitar la cabana i pleta d'en Camprobí, al pla d'Anyella, amb possibilitat de col·laboració popular. Un projecte que se suma al de la rehabilitació de la cabana doble del Clot de la Fou, també al mateix paratge.

El CECR vol restaurar una altra cabana al pla d'Anyella. Foto: La feixa pedra seca

Estat inicial del camí en vall al pla de Capdevila. Foto: CECR