La Fira del Tupí es fa gran

Sant Julià de Vilatorta celebra aquest cap de setmana el certamen dedicat a la ceràmica i la terrissa, que es consolida com a referent del sector.

Redacció Osona.com
23 de maig del 2013
576_1274651759Fira_del_Tup
576_1274651759Fira_del_Tup | Adrià Costa
Foto: Adrià Costa

Sant Julià de Vilatorta celebrarà aquest cap des setmana, 25 i 26 de maig, la cinquena edició de la Fira del Tupí, un certamen que s’està consolidant com a referent del sector de la terrissa i la ceràmica. Es portarà a terme al centre històric del municipi, de les 10 del matí a les 8 del vespre.

La fira té per objectiu preservar la centenària tradició del municipi en el món de la terrissa i ceràmica, fomentar aquest treball artesanal i donar-lo a conèixer mitjançant un entorn on conviuen perfectament la tradició i la innovació.

La inauguració d’aquesta cinquena edició anirà càrrec de Joan Carles Rodríguez, alcalde de Sant Julià de Vilatorta; Juli Gendrau, delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a la Catalunya central; Mireia Hernández Hernández, diputada delegada de Cultura de la Diputació de Barcelona; Miquel Rodríguez, gerent del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat de Catalunya; i Espartac Peran, periodista i president d’honor de la fira.

Com en cada edició es farà una acurada selecció d’expositors, una trentena, tots ells artesans de la terrissa i la ceràmica. Enguany, l’organització ha cregut que seria interessant ampliar les perspectives comercials i es comptarà amb la participació d’un llibreter del ram i amb un estand dels alumnes de l’Escola d’Art de Vic. De cara a properes edicions es vol ampliar amb diverses indústries i comerços relacionats amb la terrissa i la ceràmica com per exemple les indústries de paviments i revestiments ceràmics, empreses de restauració, bòviles, jardineria, fabricants de forns...

Paral·lelament, el programa ofereix un munt d’activitats complementàries com conferències i projeccions entorn a la ceràmica i a la terrissa, tallers de ceràmica o demostració del torn a càrrec dels artesans, entre d’altres. Com a novetat, es farà un espectacle ceràmic, "Gelats Calents", a càrrec de la companyia Ignició, la peculiaritat del qual recau en la seva mobilitat.

En aquesta edició també hi haurà un terrisser de la Catalunya Nord que, a més de portar les seves peces per vendre, oferirà una conferència sobre la cuina amb terrissa negre, una petita exposició a l’entrada del Saló Catalunya i una demostració de cuina ecològica amb terrissa negra.

A més, cal destacar que des de l’estand de promoció turística de Sant Julià de Vilatorta, que aquest any es farà conjuntament amb Osona Turisme, s’oferirà als visitants la possibilitat d'apuntar-se a dues de les rutes guiades que es poden fer al municipi: la del Modernisme-Noucentisme i la de l'antic camp d'aviació. Per un preu simbòlic de 2 euros, i els nens fins a 12 anys, gratuït.

Presentació de la Fira del Tupí d'enguany, amb l'alcalde Joan Carles Rodríguez Foto: Difucor

El públic infantil comptarà amb un espai familiar "Som petits!" on hi haurà jocs, construccions de diferents textures, una piscina de boles, un petit supermercat, un espai de disfresses i una estructura de 30 m2, on podran baixar per tobogans, passar per diferents túnels... Aquest espai estarà degudament delimitat i hi haurà una entrada i una sortida on en tot moment controlaran qui entra i qui en surt. La novetat respon a la necessitat de molts pares, amb nens petits menors de 10 anys, de poder visitar i comprar tranquil·lament per la fira.

També pel públic infantil, es comptarà amb un recorregut on els nens de 3 a 10 anys podran passejar amb poni en un circuit tancat.

Innovació i tradició

Enguany, la iniciativa presenta una novetat important. L’organització ha decidit reformular el concurs de ceràmica, el Memorial Joan Capdevila, en un projecte que porta per nom Innovació més Tradició (I+T).

La proposta contempla la creació, a dues mans, d’un terrisser i un dissenyador, que treballaran en la confecció d’una peça conjunta, que pugui arribar a tenir un ús quotidià i, fins i tot, es pugui comercialitzar. Es tracta de crear un espai “on la creativitat sigui l’eina per trobar nous llenguatges que connectin la terrissa amb la societat actual”, segons paraules de l’organització.

En aquesta edició, la primera en què s’aposta pel projecte I+T, s’ha encarregat directament la tasca a Pep Madrenes, artista–artesà, i a Pau Sardiné, dissenyador. Ells presentaran el projecte I+T que han emprès de forma conjunta i interdisciplinària. Ofici i creativitat es fusionaran per crear unes formes noves.

Més informació del projecte Innovació mes Tradició (I+T)

Més informació, documentació i programa d'actes de la Fira del Tupí





-----------------

Galeries de fotos:
- 2012 (Josep Maria Costa)
- 2011 (Xevi Mas)
- 2010 (Adrià Costa)
- 2009 (Xevi Mas)