Els Premis Baldiri Reixac distingeixen dotze escoles d'Osona

La Fundació Lluís Carulla premia la qualitat educativa de projectes de Tona, Taradell, Torelló, Sant Bartomeu del Grau, Folgueroles, Sant Pere de Torelló, Vic i Manlleu.

Redacció Osona.com
17 de maig del 2013
Alumnes de les escoles Era de Dalt, de Tona; Quatre Vents, de Manlleu; Dr. Joaquim Salarich, de Vic; Escola la Montjoia, Sant Bartomeu del Grau; Les Pinediques, de Taradell; Mossèn Cinto, de Folgueroles; Sant Miquel, de Manlleu; Josep M. Xandri, de Sant Pere de Torelló; Col·legi la Salle, de Manlleu; Institut Pou i Argila, de Manlleu; i l'institut Jaume Callís, de Vic, han estat guardonats amb Premis Baldiri Reixac atorgats per la Fundació Lluís Carulla com a suport a la qualitat de l’escola catalana.

Els treballs i alumnes premiats són:

- La incubadora d'ous
Alumnes d'educació infantil Escola l'Era de Dalt
Tona

- Els oficis artístics del nostre poble: una experiència de treball cooperatiu
Alumnes de 1r curs de primària Escola Quatre Vents
Manlleu

- El petit Merma
Alumnes de 2n curs de primària Escola Dr. Joaquim Salarich
Vic

- Experiències per fomentar la comunicació en català entre l'alumnat. L'escola avui
Tots els alumnes de l'escola Escola La Monjoia
Sant Bartomeu del Grau     
     
- Treball sobre Pere Calders
Tots els alumnes Escola Les Pinediques
Taradell

- Les pedres parlen. Treball de recerca històrica.
Alumnes de 5è i 6è de primària Escola Mossèn Cinto
Folgueroles

- El món del llenguatge
Alumnes de 5è i 6è de primària Escola Sant Miquel
Pla de Manlleu

- De l'expressió oral a la tradició catalana: els pastorets
Alumnes de 5è de primària Escola L'Era de Dalt
Tona     

- Els pastorets del Xandri
Alumnes de 5è i 6è de Primària Escola Josep Maria Xandri
Sant Pere de Torelló
    
- Només vull la meva veu: poemes de Josep Grau i Jofre musicats per Gil Grau i Company
Gil Grau, alumne de 2n de Batxillerat Col•legi La Salle
Manlleu

- Recerca sobre el TDAH
Anna Mar Terradellas, alumna de 2n de Batxillerat Institut Antoni Pous i Argila
Manlleu

- Pere Calders: l'altre nom de les coses
Erola Palau i Cèlia Tort, alumnes de 2n de Batxillerat Institut Jaume Callís
Vic

En la modalitat d’alumnes, s’han atorgat en total setanta premis a treballs escolars, dotats amb 700 euros cadascun.  A més, s’han atorgat 14 premis destinats a les escoles, amb una dotació de 3.300 euros cadascun. Entre aquestes, també n’hi havia dues de Osona:

-    Escola Les Pinediques, Taradell
En reconeixement a l’alt nivell assolit de domini de la llengua catalana, afavorit pel context on està situada l’escola però alhora fruit del treball imaginatiu, exigent i diversificat que s’hi duu a terme, començant des de l’educació infantil. Cal destacar-hi l’impuls de projectes (alguns dels quals, en part, en llengua anglesa) que integren totes les àrees de coneixement i l’aprofitament que es fa de l’entorn boscà on es troba l’edifici de primària i els recursos culturals de la zona per motivar els alumnes per la vinculació al territori i per la protecció de la natura.
   
-    Escola Vall del Ges, Torelló
Perquè es tracta d’una escola pública arrelada al seu poble amb una col·laboració ben modulada amb la comunitat educativa. L’equip educatiu hi porta a terme un treball creatiu i integrador amb els nens i les nenes provinguts de diverses cultures, i genera un clima que afavoreix la creativitat plàstica i musical dels alumnes, que participen en projectes i activitats de l’escola amb molta autonomia. En resulta un context que facilita l’ús del català en totes les àrees d’aprenentatge i de retruc la integració de mares d’altres països

Els Premis Baldiri Reixac estan destinats a l’estímul i el reconeixement de l’escola catalana i de qualitat i són dotats per la Fundació Lluís Carulla amb les aportacions voluntàries dels receptors del llibre-nadala que la Fundació tramet cada any a persones interessades per la cultura catalana. L’organització dels premis compta amb la col·laboració tècnica d’Òmnium Cultural.